Schab z suszonymi pomidorami

/ 3

Pieczony schab z suszonymi pomidorami świetnie smakuje podany na ciepło na obiad, jak i na zimno jako przystawka lub wędlina na kanapki. Aromatyczne, soczyste i smaczne mięso, bez konserwantów i poprawiaczy smaku i wyglądu powinno przypaść do gustu osobom, dbającym o jakość tego, co jedzą.

Schab wieprzowy pieczony z suszonymi pomidorami

Do pieczenia najlepiej wybrać niezbyt gruby kawałek schabu, wtedy będziemy pewni, że nie pochodzi on ze starego osobnika, a mięso po upieczeniu będzie smaczne. Największym problemem, jeśli chodzi o pieczenie schabu, jest jego zbyt mocne wysychanie. Sposobów, aby temu zapobiec, jest wiele, ale ja mam najprostszy i chyba najmniej pracochłonny.

Moim sposobem na soczyste mięso jest wykorzystanie rękawa do pieczenia firmy Stella Pack S.A, do którego dołączone są tasiemki do zamykania i nawet patyczek do przekłucia folii. Rękaw do pieczenia oprócz tego, że zapobiega wysuszeniu mięsa w czasie pieczenia, to dodatkowo oszczędza mój czas, gdyż nie muszę zmywać, a po prostu wyrzucam zużytą folię. Folia zabezpiecza również piekarnik, gdyż nic nie pryska i nie zapieka się na jego ściankach. Osobiście nie znam nikogo, kto lubi czyścić piekarnik.

Schab upieczony w rękawie do pieczenia nie wysycha, jest bardziej aromatyczny i soczysty. Dodatkową zaletą rękawa jest możliwość pieczenie nawet bez dodawania tłuszczu. Pieczenie w rękawie zapobiega również przypalaniu się mięsa, gdyż cały proces obserwujemy przez folię. Rękaw do pieczenia jest wygodny i można odciąć go tyle, ile potrzebujemy na dany kawałek mięsa.
Schab w rękawie do pieczenia
Ilość porcji: 10 -12
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki na schab z suszonymi pomidorami:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 200 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Marynata: 

  • 5 łyżek oliwy po suszonych pomidorach
  • 30 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • rękaw do pieczenia Stella Pack

Jak zrobić schab z suszonymi pomidorami?

  1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zrobić w środku przez całą długość ostrym nożem nacięcie. W nacięcie wepchnąć tyle ile się da suszonych pomidorów wymieszanych z oregano i tymiankiem. Pomidory wkładać do środka na przemian z pokrojonym czosnkiem. Jeśli używamy pomidorów suszonych z torebki, należy je wcześniej namoczyć w lekko podgrzanej oliwie, aby nieco zmiękły. Pomidory z torebki są zazwyczaj ciemniejsze niż te ze słoiczka w oliwie.
  2. Do marynaty pomidory drobno posiekać i wymieszać z oliwą, papryką, pieprzem i solą, można nawet rozdrobnić je blenderem.
  3. Białą twardą skórkę na powierzchni schabu delikatnie ponacinać, aby w czasie pieczenia nie pękła i schab się nie zdeformował. Marynatą natrzeć schab i odstawić na około 2 godziny.
  4. Schab włożyć do rękawa do pieczenia, na wierzch położyć listki laurowe i ziele angielskie, zawiązać końce i zrobić kilka dziurek z wierzchu w folii.
  5. W zależności od grubości schabu piec 60 - 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  6. Po upieczeniu od razu folii nie rozcinać tylko pozostawić w niej schab na kilka minut, aby wchłonął nieco płynu, który wytopił się w czasie pieczenia. Jeśli schab będzie podany na ciepło to wytopiony sok zagotować z kilkoma łyżkami śmietany i zrobić z niego sos.
  7. Schab przeznaczony do jedzenia na zimno pozostawić w rękawie do całkowitego wystudzenia.

    Zobacz również: schab pieczony w rękawie.

    Komentarze

    1. Dobry patent na pozostawienie schabu w rękawie do wystygnięcia, aby wchłonął sos. Spróbuję tak zrobić i może tym razem mi nie wyschnie ;)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *

    Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

    Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

    Przepisy

    Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

    Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

    Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

    Gotowanie

    Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

    Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

    Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

    Blog kulinarny

    Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

    Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

    Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

    Zapraszam po przepis

    Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
    Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
    Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady