Schab z suszonymi pomidorami
Pieczony schab z suszonymi pomidorami świetnie smakuje podany na ciepło na obiad, jak i na zimno jako przystawka lub wędlina na kanapki. Aromatyczne, soczyste i smaczne mięso, bez konserwantów i poprawiaczy smaku i wyglądu powinno przypaść do gustu osobom, dbającym o jakość tego, co jedzą.
Do pieczenia najlepiej wybrać niezbyt gruby kawałek schabu, wtedy będziemy pewni, że nie pochodzi on ze starego osobnika, a mięso po upieczeniu będzie smaczne. Największym problemem, jeśli chodzi o pieczenie schabu, jest jego zbyt mocne wysychanie. Sposobów, aby temu zapobiec, jest wiele, ale ja mam najprostszy i chyba najmniej pracochłonny.
Moim sposobem na soczyste mięso jest wykorzystanie rękawa do pieczenia firmy Stella Pack S.A, do którego dołączone są tasiemki do zamykania i nawet patyczek do przekłucia folii. Rękaw do pieczenia oprócz tego, że zapobiega wysuszeniu mięsa w czasie pieczenia, to dodatkowo oszczędza mój czas, gdyż nie muszę zmywać, a po prostu wyrzucam zużytą folię. Folia zabezpiecza również piekarnik, gdyż nic nie pryska i nie zapieka się na jego ściankach. Osobiście nie znam nikogo, kto lubi czyścić piekarnik.
Schab upieczony w rękawie do pieczenia nie wysycha, jest bardziej aromatyczny i soczysty. Dodatkową zaletą rękawa jest możliwość pieczenie nawet bez dodawania tłuszczu. Pieczenie w rękawie zapobiega również przypalaniu się mięsa, gdyż cały proces obserwujemy przez folię. Rękaw do pieczenia jest wygodny i można odciąć go tyle, ile potrzebujemy na dany kawałek mięsa.
Składniki na schab z suszonymi pomidorami:
- 1,5 kg schabu wieprzowego
- 200 g suszonych pomidorów w oliwie
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
Marynata:
- 5 łyżek oliwy po suszonych pomidorach
- 30 g suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- rękaw do pieczenia Stella Pack
Jak zrobić schab z suszonymi pomidorami?
- Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zrobić w środku przez całą długość ostrym nożem nacięcie. W nacięcie wepchnąć tyle ile się da suszonych pomidorów wymieszanych z oregano i tymiankiem. Pomidory wkładać do środka na przemian z pokrojonym czosnkiem. Jeśli używamy pomidorów suszonych z torebki, należy je wcześniej namoczyć w lekko podgrzanej oliwie, aby nieco zmiękły. Pomidory z torebki są zazwyczaj ciemniejsze niż te ze słoiczka w oliwie.
- Do marynaty pomidory drobno posiekać i wymieszać z oliwą, papryką, pieprzem i solą, można nawet rozdrobnić je blenderem.
- Białą twardą skórkę na powierzchni schabu delikatnie ponacinać, aby w czasie pieczenia nie pękła i schab się nie zdeformował. Marynatą natrzeć schab i odstawić na około 2 godziny.
- Schab włożyć do rękawa do pieczenia, na wierzch położyć listki laurowe i ziele angielskie, zawiązać końce i zrobić kilka dziurek z wierzchu w folii.
- W zależności od grubości schabu piec 60 - 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Po upieczeniu od razu folii nie rozcinać tylko pozostawić w niej schab na kilka minut, aby wchłonął nieco płynu, który wytopił się w czasie pieczenia. Jeśli schab będzie podany na ciepło to wytopiony sok zagotować z kilkoma łyżkami śmietany i zrobić z niego sos.
- Schab przeznaczony do jedzenia na zimno pozostawić w rękawie do całkowitego wystudzenia.
Zobacz również: schab pieczony w rękawie.
Dobry patent na pozostawienie schabu w rękawie do wystygnięcia, aby wchłonął sos. Spróbuję tak zrobić i może tym razem mi nie wyschnie ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka!
OdpowiedzUsuń