Babeczki piernikowe z marmoladą

Mięciutkie i bardzo aromatyczne babeczki piernikowe z marmoladą są idealnym deserem nie tylko na święta. Prostota wykonania i dowolność, jeśli chodzi o dekorację, powinna zachęcać do ich zrobienia. Babeczki długo zachowują świeżość i nie tracą smaku przez długi czas od ich zrobienia.

Muffiny piernikowe z lukrem i posypką

Babeczki piernikowe są o umiarkowanej słodyczy, a ich korzenny smak i piękny aromat pochodzi od przyprawy do piernika. Kupując przyprawę do piernika, należy zwrócić uwagę na jej skład, gdyż często zamiast przypraw wypełniona jest mąką i cukrem. Najlepiej, aby nie zawierała mąki ani cukru tylko same przyprawy korzenne, np.: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, kolendra, pieprz, ziele angielskie. Marmolada do babeczek powinna być twarda, aby pod wpływem temperatury zbyt mocno się nie rozpływała. Zamiast marmolady mogą być również dobrej jakości gęste powidła. Babeczki można udekorować dowolnie, lukrem, polewą i orzechami lub kremem.

Do przygotowania babeczek wykorzystałam kolorowe foremki na muffiny firmy Stella Pack S.A., w których można piec babeczki i od razu w nich podawać. Pieczenie w takich foremkach oszczędza również mój czas, gdyż nie muszę zmywać foremek po upieczeniu babeczek. Mnie oprócz praktycznych walorów zauroczyły również swoim kolorem. Babeczki podane w kolorowych foremkach pięknie się prezentują i dodatkowo dekorują stół. Mogą również stanowić miły upominek pożegnalny dla gości bez konieczności dodatkowego opakowania. Jeśli zaś babeczki w kolorowych foremkach zapakujemy, możemy je wręczyć jako słodki prezent np. na Mikołajki lub pod choinkę.
Babeczki w kolorowych papilotkach od Stella Pack

Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki na babeczki piernikowe:

  • 350 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • foremki do muffinek Stella Pack
  • cukrowa posypka lub posiekane orzechy do dekoracji

Lukier ze śmietany:

  • 10 - 12 łyżek cukru pudru
  • 1 - 2 łyżki gęstej śmietany

Lukier cytrynowy:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić babeczki piernikowe z marmoladą?

  1. W rondelku rozpuścić masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, imbir, kakao, zagotować i odstawić do wystudzenia.
  2. Po wystudzeniu wmieszać w masę roztrzepane jajka i lekko podgrzane mleko. Następnie wymieszać do połączenia się składników z przesianą mąką z proszkiem i sodą.
  3. Papilotki włożyć do formy i nakładać w nie po łyżce ciasta, a na nim łyżeczkę gęstej marmolady lub konfitury i przykryć drugą łyżką ciasta. Ciasto w papilotkach powinno zajmować 2/3 ich wysokości.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 18 - 20 minut, do suchego patyczka.
  5. Po wystudzeniu babeczki udekorować według uznania, u mnie sam lukier ze śmietany i posypka cukrowa.
  6. Składniki na lukier dokładnie rozetrzeć, aby powstała gęsta jednolita konsystencja bez wyczuwalnego cukru.
  7. Jeśli babeczki będą przeznaczone na prezent, to polecam zrobienie ich z lukrem cytrynowym, który mocniej zastyga.

    Zobacz również: muffiny miodowe.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady