Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem

Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem to deser, który jest o umiarkowanej słodyczy, szybko się przygotowuje i świetnie smakuje. Ciasto po zastygnięciu dobrze się kroi i jest podzielne, gdyż nawet mały kawałeczek szybko zaspokaja chęć na słodycze. 

Deser warstwowy z kajmakiem i budyniem kokosowym
Pomimo dodatku masy krówkowej, która jest dość słodka, ciasto nie jest przesłodzone. Deser wychodzi dość sycący, dlatego proponuję kroić go na niezbyt duże kawałki. Delikatniejsza masa kokosowa bardzo dobrze uzupełnia nieco cięższą masę z kajmaku i serka mascarpone. Przyjemny dodatek do kawy lub herbaty, a do tego łatwy do zrobienia.

Z podanych składników wychodzi duża forma ciasta, można również zrobić z połowy składników w mniejszej foremce. Ciasto zachowuje smak i świeżość nawet do tygodnia, na dłużej nigdy nie wystarczyło.
Ciasto przekładane kremem krówkowym i herbatnikami
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Składniki na ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem:

(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)

Masa z kajmakiem:

  • 460 g masy krówkowej (kajmak)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30% (schłodzić)
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku

Masa kokosowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (razem 80 g)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 350 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka wiórków kokosowych

Polewa:

  • 150 g czekolady z zawartością co najmniej 45% kakao
  • łyżeczka miodu naturalnego
  • 70 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 450 g herbatników kakaowych 
  • 4 łyżki wiórków kokosowych (do dekoracji) 
  • migdały do dekoracji (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem?

Masa kokosowa:

  1. W zimnym mleku rozmieszać budynie.
  2. Mleczko kokosowe zagotować z cukrem, gdy rozpuści się cukier dodać wiórki kokosowe. Mleczko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem, ale smak będzie mniej kokosowy.
  3. Mleczko zdjąć na chwilę z palnika i dokładnie wymieszać z rozmieszanym wcześniej budyniem. Gotować wszystko na minimalnej mocy palnika ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu.
  4. Ugotowaną masę kokosową odstawić na około 5 minut, aby nieco przestygła.
  5. Następnie jeszcze ciepłą masę rozsmarować na herbatnikach, którymi wcześniej wyłożyć dno formy i przykryć masę drugą warstwą herbatników. 
  6. Na czas przygotowywania masy z kajmakiem formę wstawić do lodówki. 

Masa z kajmakiem: 

  1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała, po czym delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
  2. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodawać po łyżce serek mascarpone, a gdy serek będzie już wmieszany, powoli miksują dodawać masę kajmak. Na koniec w trakcie miksowania dodać cienką strużką wystudzoną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników.
  3. Masę z kajmakiem wyłożyć na herbatnikach i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Wstawić na chwilę do lodówki. 

Polewa:

  1. Czekoladę rozdrobnić, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ciągle mieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
  2. Polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi i drobno posiekanymi migdałami.
  3. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.

    Zobacz również: ciasto kokosowe bez pieczenia.

Komentarze

  1. Prezentuje się świetnie! Musi być przepyszne :) To połączenie smaków jest dla mnie idealne :)
    Wszystkiego najlepszego na cały nowy rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę pomyślnego Nowego Roku :)

      Usuń
  2. To ja kocham bez pieczenia i kokos...mmmiodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś dla mnie :) ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Dodałam do masy budyniowej mniej cukru, a do kajmakowej mniej masy krówkowej niż w przepisie i szczyptę soli. Na wierzch bita śmietana i wiórki czekoladowe. Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady