Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem
Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem to deser, który jest o umiarkowanej słodyczy, szybko się przygotowuje i świetnie smakuje. Ciasto po zastygnięciu dobrze się kroi i jest podzielne, gdyż nawet mały kawałeczek szybko zaspokaja chęć na słodycze.
Pomimo dodatku masy krówkowej, która jest dość słodka, ciasto nie jest przesłodzone. Deser wychodzi dość sycący, dlatego proponuję kroić go na niezbyt duże kawałki. Delikatniejsza masa kokosowa bardzo dobrze uzupełnia nieco cięższą masę z kajmaku i serka mascarpone. Przyjemny dodatek do kawy lub herbaty, a do tego łatwy do zrobienia.
Z podanych składników wychodzi duża forma ciasta, można również zrobić z połowy składników w mniejszej foremce. Ciasto zachowuje smak i świeżość nawet do tygodnia, na dłużej nigdy nie wystarczyło.
Składniki na ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem:
(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
Masa z kajmakiem:
- 460 g masy krówkowej (kajmak)
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30% (schłodzić)
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
Masa kokosowa:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (razem 80 g)
- 400 ml mleczka kokosowego
- 350 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka wiórków kokosowych
Polewa:
- 150 g czekolady z zawartością co najmniej 45% kakao
- łyżeczka miodu naturalnego
- 70 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- 450 g herbatników kakaowych
- 4 łyżki wiórków kokosowych (do dekoracji)
- migdały do dekoracji (opcjonalnie)
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem?
Masa kokosowa:
- W zimnym mleku rozmieszać budynie.
- Mleczko kokosowe zagotować z cukrem, gdy rozpuści się cukier dodać wiórki kokosowe. Mleczko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem, ale smak będzie mniej kokosowy.
- Mleczko zdjąć na chwilę z palnika i dokładnie wymieszać z rozmieszanym wcześniej budyniem. Gotować wszystko na minimalnej mocy palnika ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu.
- Ugotowaną masę kokosową odstawić na około 5 minut, aby nieco przestygła.
- Następnie jeszcze ciepłą masę rozsmarować na herbatnikach, którymi wcześniej wyłożyć dno formy i przykryć masę drugą warstwą herbatników.
- Na czas przygotowywania masy z kajmakiem formę wstawić do lodówki.
Masa z kajmakiem:
- Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała, po czym delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
- Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodawać po łyżce serek mascarpone, a gdy serek będzie już wmieszany, powoli miksują dodawać masę kajmak. Na koniec w trakcie miksowania dodać cienką strużką wystudzoną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników.
- Masę z kajmakiem wyłożyć na herbatnikach i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Wstawić na chwilę do lodówki.
Polewa:
- Czekoladę rozdrobnić, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ciągle mieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
- Polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi i drobno posiekanymi migdałami.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Zobacz również: ciasto kokosowe bez pieczenia.
Prezentuje się świetnie! Musi być przepyszne :) To połączenie smaków jest dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego na cały nowy rok :)
Dziękuję i również życzę pomyślnego Nowego Roku :)
UsuńTo ja kocham bez pieczenia i kokos...mmmiodzi :)
OdpowiedzUsuńAle by się zjadło!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :) ciacho wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności
OdpowiedzUsuńPycha! Dodałam do masy budyniowej mniej cukru, a do kajmakowej mniej masy krówkowej niż w przepisie i szczyptę soli. Na wierzch bita śmietana i wiórki czekoladowe. Palce lizać!
OdpowiedzUsuń