Ciasto Shrek bez pieczenia
Lekkie i bardzo owocowe w smaku ciasto Shrek bez pieczenia to idealny deser nie tylko na święta. Proste wykonanie ciasta bez pieczenia nie wymaga użycia piekarnika, co na pewno jest dodatkową jego zaletą. Ciasto bez wyrzutów sumienia można podać dzieciom na deser, gdyż zawiera w sobie mało cukru.
Zazwyczaj do tego ciasta piekę spód, ale tym razem poszłam na skróty i wykonałam je na biszkoptach. Zabieg ten sprawił, że ciasto Shrek stało się delikatniejsze i mniej kaloryczne. Shrek może być bez owoców, ale ja je bardzo lubię i zawsze dodaję zielone winogrona bez pestek lub dojrzałe gruszki.
Ciekawa jestem, jak jest u Was, czy tylko tradycyjne świąteczne wypieki, czy też robicie lżejsze ciasta?
Składniki na ciasto Shrek bez pieczenia:
(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
Masa zielona:
- 900 ml zielonego soku owocowego typu Kubuś lub Pysio (kiwi+jabłko+banan)
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (120 g razem)
Masa ze śmietany:
- 400 ml śmietany 30% (schłodzić)
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- galaretka agrestowa
Dodatkowo:
- 2 galaretki agrestowe
- 150 g okrągłych lub podłużnych biszkoptów
- 2 opakowania delicji
- 3 dojrzałe gruszki
Jak zrobić ciasto Shrek bez pieczenia?
- W 300 ml soku rozmieszać budynie, a pozostały zagotować. Do gotującego się soku wlewać powoli rozmieszany budyń i ciągle mieszając gotować na małej mocy palnika do czasu, aż zgęstnieje.
- Jeszcze ciepły budyń przełożyć do formy wyłożonej biszkoptami i wystudzić.
- Na wystudzoną masę z soku położyć delicje czekoladą do góry.
- Jedną zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, a pozostałe dwie w 800 ml gorącej wody. Galaretki wystudzić i pozostawić, aby zaczęły lekko tężeć.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, a pod koniec nie przerywając ubijania dodawać po łyżce tężejącą galaretkę. Powstałą masę ze śmietany wyłożyć na delicje i wstawić do lodówki, aby nieco zastygła.
- Na zastygniętą masę ze śmietany położyć obrane i pokrojone w kostkę gruszki i zalać lekko tężejącymi galaretkami agrestowymi. Zbyt płynnymi galaretkami lepiej nie zalewać, bo mogą przedostać się na niższe warstwy i zniknąć z wierzchu. W celu przyspieszenia tężenia wystudzonych galaretek wstawiam je na chwilę do zamrażarki. Galaretki powinny być w początkowej fazie tężenia, aby była równa powierzchnia ciasta.
- Ciasto wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby całkowicie zastygło.
Zobacz również: ciasto Shrek.
Fajne ciasto, efektowne, a przygotowań mało...
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, gdy najdzie ochota na coś zimniejszego z lodówki. A jak efektownie wygląda! Podoba mi się bardzo :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńA na jaka blache ? tzn rozmiar?
OdpowiedzUsuńForma o wymiarach 23 cm x 33 cm x 7 cm.
UsuńNajlepsze
OdpowiedzUsuń