Ciasto Shrek bez pieczenia

Lekkie i bardzo owocowe w smaku ciasto Shrek bez pieczenia to idealny deser nie tylko na święta. Proste wykonanie ciasta bez pieczenia nie wymaga użycia piekarnika, co na pewno jest dodatkową jego zaletą. Ciasto bez wyrzutów sumienia można podać dzieciom na deser, gdyż zawiera w sobie mało cukru.

Zielone ciasto z soku z galaretką i bitą śmietaną
Ciasto Shrek bez pieczenia pięknie prezentuje się na talerzu i na pewno będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu. Wśród ciężkich makowców i pierników to ciasto będzie przyjemnym orzeźwieniem. Niezbyt słodki deser bez pieczenia, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto bez pieczenia świetnie pasuje na lato i nie tylko.

Zazwyczaj do tego ciasta piekę spód, ale tym razem poszłam na skróty i wykonałam je na biszkoptach. Zabieg ten sprawił, że ciasto Shrek stało się delikatniejsze i mniej kaloryczne. Shrek może być bez owoców, ale ja je bardzo lubię i zawsze dodaję zielone winogrona bez pestek lub dojrzałe gruszki.
Ciekawa jestem, jak jest u Was, czy tylko tradycyjne świąteczne wypieki, czy też robicie lżejsze ciasta?
Ciasto z zielonego soku owocowego z gruszkami i galaretką
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia

Składniki na ciasto Shrek bez pieczenia:

(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)

Masa zielona:

  • 900 ml zielonego soku owocowego typu Kubuś lub Pysio (kiwi+jabłko+banan)
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (120 g razem)

Masa ze śmietany:

  • 400 ml śmietany 30% (schłodzić)
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • galaretka agrestowa

Dodatkowo:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 150 g okrągłych lub podłużnych biszkoptów
  • 2 opakowania delicji
  • 3 dojrzałe gruszki
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto Shrek bez pieczenia?

  1. W 300 ml soku rozmieszać budynie, a pozostały zagotować. Do gotującego się soku wlewać powoli rozmieszany budyń i ciągle mieszając gotować na małej mocy palnika do czasu, aż zgęstnieje.
  2. Jeszcze ciepły budyń przełożyć do formy wyłożonej biszkoptami i wystudzić.
  3. Na wystudzoną masę z soku położyć delicje czekoladą do góry.
  4. Jedną zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, a pozostałe dwie w 800 ml gorącej wody. Galaretki wystudzić i pozostawić, aby zaczęły lekko tężeć.
  5. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, a pod koniec nie przerywając ubijania dodawać po łyżce tężejącą galaretkę. Powstałą masę ze śmietany wyłożyć na delicje i wstawić do lodówki, aby nieco zastygła.
  6. Na zastygniętą masę ze śmietany położyć obrane i pokrojone w kostkę gruszki i zalać lekko tężejącymi galaretkami agrestowymi. Zbyt płynnymi galaretkami lepiej nie zalewać, bo mogą przedostać się na niższe warstwy i zniknąć z wierzchu. W celu przyspieszenia tężenia wystudzonych galaretek wstawiam je na chwilę do zamrażarki. Galaretki powinny być w początkowej fazie tężenia, aby była równa powierzchnia ciasta.
  7. Ciasto wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby całkowicie zastygło.

    Zobacz również: ciasto Shrek.

Komentarze

  1. Fajne ciasto, efektowne, a przygotowań mało...

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciacho, gdy najdzie ochota na coś zimniejszego z lodówki. A jak efektownie wygląda! Podoba mi się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się znakomicie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A na jaka blache ? tzn rozmiar?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady