Przepis na idealne masło czekoladowe
Masło czekoladowe to idealny dodatek do kanapek. Uwielbiają je wszyscy niezależnie od wieku. Niestety to ze sklepowych półek nie jest najzdrowsze, dlatego dużo lepiej jest przygotować krem samodzielnie w domu.
Co jest potrzebne?
Lista zakupów nie jest zbyt długa. Do przygotowania domowego masła czekoladowego potrzebna będzie gorzka czekolada, orzechy laskowe, sól, mleko oraz miód i olej. Orzechy możemy zastąpić migdałami lub chałwą. Ogromnym plusem domowego masła czekoladowego jest to, że możemy dostosować go do własnych potrzeb i samodzielnie dobrać niezbędne dodatki.
Proste przygotowanie
Jeśli zdecydowaliśmy się na masło z dodatkiem orzechów, powinniśmy je wcześniej uprażyć i usunąć skórkę. Następnie zblendować na gładką masę. To samo należy zrobić, w przypadku migdałów lub chałwy. Taką masę odstawiamy na bok. Następnie do zagotowanego mleka dodajemy rozdrobioną czekoladę i miód. Powstały gęsty płyn dodajemy do kremu orzechowego, solimy i dokładnie mieszamy. Wszystko przekładamy do słoiczka.
Jak przechowywać masło czekoladowe?
W związku z tym, że wolimy, gdy krem szybko rozsmarowuje się na kanapkach przechowujemy go w temperaturze pokojowej. Niestety jest to błąd. Masło, które przygotowujemy sami powinno być trzymane w lodówce. Dzięki temu długo zachowa swoją świeżość.
Zadbać o jakość
Na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl znajdziemy także podpowiedzi dotyczące odpowiedniej jakości składników na krem czekoladowy. Wybierając czekoladę szukajmy tej z wysoką zawartością kakao. Oczywiście powinna być ona gorzka. Cukier z kolei należy zastąpić miodem, syropem klonowym lub tym z agawy. Choć wydawać by się mogło, że jakość oleju w tym przepisie nie ma dużego znaczenia, warto zadbać także o to. Najlepszy będzie słonecznikowy lub lniany.
Domowe masło czekoladowe to idealna przekąska dla każdego łasucha. Co więcej, jest ona zdrowa i nie zawiera żadnych dodatków, które mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli więc mamy ochotę na krem czekoladowy – przygotujmy go sami, unikając gotowych produktów.
*artykuł zewnętrzny
Chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńFajny patent!
OdpowiedzUsuń