Ryba czosnkowa
Smaczna i łatwa do przygotowania ryba czosnkowa to obowiązkowe danie na moim świątecznym stole. Ryba w czosnku jest bardzo aromatyczna, ale i delikatna w smaku, gdyż smażony czosnek traci nieco swoją ostrość.
Do zrobienia ryby czosnkowej najlepiej wybrać filety z mintaja lub dorsza, które po usmażeniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt. Najlepsze są oczywiście ryby świeże, a jeśli mrożone to z jak najmniejszą warstwą glazury, wtedy po rozmrożeniu ryba będzie jędrna i nie straci wyglądu ani smaku. Zarówno ryba, jak i czosnek muszą być dobrej jakości. Chiński czosnek zdecydowanie odpada, gdyż nie ma odpowiedniego smaku i aromatu.
Lubicie i robicie taką rybę czosnkową? U mnie wszystkim bardzo smakuje i nie wiem, dlaczego przygotowuję ją tylko na święta. Koniecznie muszę to zmienić, gdyż szybko się ją robi, jest bardzo smaczna i zdrowa.
Składniki na rybę czosnkową:
- 600 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)
- główka czosnku
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić rybę z czosnkiem?
- Rybę osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, jeśli była mrożona to najpierw ją rozmrozić.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Pokrojone kawałki ryby oprószyć z każdej strony pieprzem i solą. Stronę, na której nie było skóry obłożyć czosnkiem i pozostawić na około 10 minut.
- Następnie rybę obtoczyć w mące i smażyć na średniej mocy palnika rozpoczynając najpierw od strony gdzie była skóra. Rybę smażyć dość krótko i pilnować, aby czosnek się nie przypalił, gdyż będzie gorzki i niesmaczny.
- Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami na obiad albo jako przystawka na świątecznym stole.
Zobacz również: ryba po grecku.
Ciekawy pomysł, nigdy nie jadłam takiej ryby :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Warto spróbować :)
UsuńTakiej jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowo!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na rybkę :)
OdpowiedzUsuń