Wafle z mlekiem w proszku

Smaczne i bardzo łatwe do zrobienia wafle z mlekiem w proszku są częstym deserem na moim świątecznym stole. Wafle są umiarkowanie słodkie, jeśli więc ktoś lubi bardziej słodkie, powinien dodać więcej cukru.

Domowe wafle kakaowe z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to deser z mego dzieciństwa, gdyż był to najłatwiejszy do zrobienia i przez wszystkich lubiany smakołyk. Oprócz smaku wafle mają jeszcze tę zaletę, że świetnie się kroją i łatwo je podzielić, co jest dużym plusem w przypadku, gdy w domu są dzieci.

Do przygotowania wafli najlepsze jest pełne mleko niegranulowane z zawartością 26% tłuszczu (niebieskie opakowanie). Wafle bardzo dobrze smakują zarówno z orzechami, jak i bez nich, są pysznym urozmaiceniem wśród świątecznych wypieków.
Robicie sami wafle, czy wolicie raczej te ze sklepu?
Wafelki przełożone masą kakaową
Ilość porcji: 21 o wymiarach 7 cm x 4 cm
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Składniki na wafle z mlekiem w proszku:

  • szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 2 szklanki mleka w proszku (niegranulowane)
  • 3 krople aromatu rumowego
  • opakowanie wafli kwadratowych
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie)
Do odmierzania używam szklanki o pojemności 250 ml.

Jak zrobić wafle z mlekiem w proszku?

  1. Rozpuścić i delikatnie zagotować masło, cukier, kakao, mleko i odstawić na 5 minut, aby odrobinę wystygło.
  2. Do jeszcze ciepłej masy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać, a pod koniec dodać również zmielone orzechy i aromat. Jeśli masa będzie z orzechami to od razu całego mleka nie wsypywać, gdyż orzechy dość mocno zagęszczają masę i w zależności od mleka, czasami trzeba dodać go nieco mniej. Masa po wymieszaniu powinna dawać się rozsmarowywać na waflach.
  3. Od razu po wymieszaniu masą smarować i składać wafle, gdyż masa dość szybko zastyga.
  4. Posmarowane wafle zawinąć w folię aluminiową i obciążyć deską do krojenia. Jeśli deska jest lekka to położyć na nią np. kg cukru lub postawić słoik z przetworami i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.
  5. Po schłodzeniu pokroić wafle według uznania i przechowywać raczej w chłodnym miejscu.

    Zobacz również:
    wafle z galaretką.

Komentarze

  1. Uwielbiam domowe wafle, a najbardziej właśnie te z dodatkiem mleka w proszku. Narobiłaś mi na nie wielkiej ochoty. Pyyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie proste przepisy! :) Wafle wyglądają na fajną przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, pralinki domowe robię często, ale wafli nie robiłam całe wieki, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaki z moich szczenięcych lat ;) Uwielbiałam takie wafle! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady