Wafle z mlekiem w proszku
Smaczne i bardzo łatwe do zrobienia wafle z mlekiem w proszku są częstym deserem na moim świątecznym stole. Wafle są umiarkowanie słodkie, jeśli więc ktoś lubi bardziej słodkie, powinien dodać więcej cukru.
Wafle z mlekiem w proszku to deser z mego dzieciństwa, gdyż był to najłatwiejszy do zrobienia i przez wszystkich lubiany smakołyk. Oprócz smaku wafle mają jeszcze tę zaletę, że świetnie się kroją i łatwo je podzielić, co jest dużym plusem w przypadku, gdy w domu są dzieci.Do przygotowania wafli najlepsze jest pełne mleko niegranulowane z zawartością 26% tłuszczu (niebieskie opakowanie). Wafle bardzo dobrze smakują zarówno z orzechami, jak i bez nich, są pysznym urozmaiceniem wśród świątecznych wypieków.
Robicie sami wafle, czy wolicie raczej te ze sklepu?
Składniki na wafle z mlekiem w proszku:
- szklanka cukru
- 250 g masła
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 1/2 szklanki mleka lub wody
- 2 szklanki mleka w proszku (niegranulowane)
- 3 krople aromatu rumowego
- opakowanie wafli kwadratowych
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie)
Jak zrobić wafle z mlekiem w proszku?
- Rozpuścić i delikatnie zagotować masło, cukier, kakao, mleko i odstawić na 5 minut, aby odrobinę wystygło.
- Do jeszcze ciepłej masy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać, a pod koniec dodać również zmielone orzechy i aromat. Jeśli masa będzie z orzechami to od razu całego mleka nie wsypywać, gdyż orzechy dość mocno zagęszczają masę i w zależności od mleka, czasami trzeba dodać go nieco mniej. Masa po wymieszaniu powinna dawać się rozsmarowywać na waflach.
- Od razu po wymieszaniu masą smarować i składać wafle, gdyż masa dość szybko zastyga.
- Posmarowane wafle zawinąć w folię aluminiową i obciążyć deską do krojenia. Jeśli deska jest lekka to położyć na nią np. kg cukru lub postawić słoik z przetworami i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.
- Po schłodzeniu pokroić wafle według uznania i przechowywać raczej w chłodnym miejscu.
Zobacz również: wafle z galaretką.
Uwielbiam domowe wafle, a najbardziej właśnie te z dodatkiem mleka w proszku. Narobiłaś mi na nie wielkiej ochoty. Pyyyyycha!
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste przepisy! :) Wafle wyglądają na fajną przekąskę :)
OdpowiedzUsuńPyszności, pralinki domowe robię często, ale wafli nie robiłam całe wieki, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńSmaki z moich szczenięcych lat ;) Uwielbiałam takie wafle! :D
OdpowiedzUsuń