Gofry belgijskie z kremem kawowym

/ 15

Chrupiące gofry belgijskie z kremem kawowym to łatwy do zrobienia, pyszny i prosty deser. Gofry drożdżowe świetnie smakują z delikatnym kremem z dodatkiem rozpuszczalnej kawy zbożowej.

Gofry drożdżowe z kremem i owocami na prosty deser
Z tego przepisu gofry wychodzą lekkie i chrupiące z wierzchu, a w środku z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, najlepiej wypieka się je w takiej powyżej 1200 W. Czas wypiekania należy dostosować do indywidualnych parametrów posiadanej gofrownicy, u mnie było to około 7 minut bez otwierania gofrownicy.

Gofry belgijskie podałam z pysznym i bardzo delikatnym kremem kawowym, który w połączeniu z owocami nadał temu prostemu deserowi odświeżającego smaku i jeszcze większej lekkości. W sezonie do gofrów dodaję świeże owoce, zimą zaś świetnie sprawdzają się mrożone, szczególnie maliny i borówki.

Kawę Inkę i inne potrzebne składniki można kupić bez wychodzenia z domu w supermarkecie internetowym bdsklep.pl. Lubię i często robię zakupy w sklepie internetowym, gdyż jest to duża wygoda i oszczędność czasu. Ciekawa jestem, czy również lubicie korzystać z takiego rozwiązania i robicie zakupy przez internet?

Gofry z kremem kawowym, malinami i borówkami
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 40 - 50 minut

Składniki:

  • 2 jajka (L)
  • 180 ml wody gazowanej
  • 210 ml ciepłego mleka 
  • 4 g suchych drożdży lub 8 g świeżych
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 270 g mąki pszennej 
  • 90 g masła

Krem kawowy:

  • 500 ml śmietany 36% (schłodzić)
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek rozpuszczalnej kawy zbożowej Inka

Dodatkowo:

  • maliny, borówki (mogą być mrożone)

Jak zrobić gofry belgijskie?

  1. Świeże drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki, odstawić na 5 - 10 minut, aby podwoiły objętość. Suchych drożdży nie rozpuszczać, tylko od razu dodać do mąki.
  2. Wymieszać żółtka z mlekiem, cukrem, wanilią i wodą gazowaną.
  3. Następnie dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami i dodać rozpuszczone zimne masło. Miksować tylko do czasu, aż nie będzie grudek, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  4. Białka zmiksować na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przykryć i odstawić na około 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto ruszy i pokryje się pęcherzykami powietrza.
  5. Ciasto nakładać małą chochlą na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia, aby były chrupiące. U mnie w gofrownicy o mocy 1200 W piekłam około 7 minut bez jej otwierania.
  6. Podawać z kremem kawowym i ulubionymi owocami. U mnie mrożone maliny i borówki. 

Krem kawowy:

  1. Kawę rozpuścić w 2 - 3 łyżeczkach wrzątku i wystudzić. Powinna powstać jednolita gęsta konsystencja.
  2. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem uważając, aby jej nie przebić, gdyż może się rozwarstwić. Pod koniec ubijania stopniowo po pół łyżeczki dodawać wystudzoną kawę. Co pewien czas sprawdzać konsystencję ubitej śmietany, aby zbyt mocno jej nie rozwodnić. Jeśli będzie stawała się zbyt luźna to kawy całej nie dodawać. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań.

Zobacz również: gofry na wodzie.
*artykuł inspirowany

Komentarze

  1. Uwielbiam gofry oj kusisz smakołykami

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne gofry!!! Zrobiłas mi smaku

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ bym takich zjadła! Wyglądają wspaniale i bardzo kusząco <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ahhhh! Ja ostatnio gofry to jadłam w budce nad morzem! Z chęcią wróciłabym do tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na gofry mam zawsze ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja pracuję w hipermarkecie, więc zawsze robię zakupy stacjonarnie :) te gofry wyglądają bardzo apetycznie, uwielbiam gofry! :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  7. Na gofry zawsze mam ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gofry uwielbiam o każdej porze roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, dawno nie jadłam gofrów. Uwielbiam je, kojarzą mi się z wakacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kojarza mi się zawsze z wczasami są zawsze nawet te domowe przepyszne kusisz tymi goframi

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pysznie wyglądają! Chętnie bym porwała nie jednego :D

    OdpowiedzUsuń
  12. palce lizać :) wyglądają niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż proszą się, aby po nie sięgnąć!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady