Gofry belgijskie z kremem kawowym
Chrupiące gofry belgijskie z kremem kawowym to łatwy do zrobienia, pyszny i prosty deser. Gofry drożdżowe świetnie smakują z delikatnym kremem z dodatkiem rozpuszczalnej kawy zbożowej.
Z tego przepisu gofry wychodzą lekkie i chrupiące z wierzchu, a w środku z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, najlepiej wypieka się je w takiej powyżej 1200 W. Czas wypiekania należy dostosować do indywidualnych parametrów posiadanej gofrownicy, u mnie było to około 7 minut bez otwierania gofrownicy.
Gofry belgijskie podałam z pysznym i bardzo delikatnym kremem kawowym, który w połączeniu z owocami nadał temu prostemu deserowi odświeżającego smaku i jeszcze większej lekkości. W sezonie do gofrów dodaję świeże owoce, zimą zaś świetnie sprawdzają się mrożone, szczególnie maliny i borówki.
Kawę Inkę i inne potrzebne składniki można kupić bez wychodzenia z domu w supermarkecie internetowym bdsklep.pl. Lubię i często robię zakupy w sklepie internetowym, gdyż jest to duża wygoda i oszczędność czasu. Ciekawa jestem, czy również lubicie korzystać z takiego rozwiązania i robicie zakupy przez internet?
Gofry belgijskie podałam z pysznym i bardzo delikatnym kremem kawowym, który w połączeniu z owocami nadał temu prostemu deserowi odświeżającego smaku i jeszcze większej lekkości. W sezonie do gofrów dodaję świeże owoce, zimą zaś świetnie sprawdzają się mrożone, szczególnie maliny i borówki.
Kawę Inkę i inne potrzebne składniki można kupić bez wychodzenia z domu w supermarkecie internetowym bdsklep.pl. Lubię i często robię zakupy w sklepie internetowym, gdyż jest to duża wygoda i oszczędność czasu. Ciekawa jestem, czy również lubicie korzystać z takiego rozwiązania i robicie zakupy przez internet?
Składniki:
- 2 jajka (L)
- 180 ml wody gazowanej
- 210 ml ciepłego mleka
- 4 g suchych drożdży lub 8 g świeżych
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 270 g mąki pszennej
- 90 g masła
Krem kawowy:
- 500 ml śmietany 36% (schłodzić)
- 8 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek rozpuszczalnej kawy zbożowej Inka
Dodatkowo:
- maliny, borówki (mogą być mrożone)
Jak zrobić gofry belgijskie?
- Świeże drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki, odstawić na 5 - 10 minut, aby podwoiły objętość. Suchych drożdży nie rozpuszczać, tylko od razu dodać do mąki.
- Wymieszać żółtka z mlekiem, cukrem, wanilią i wodą gazowaną.
- Następnie dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami i dodać rozpuszczone zimne masło. Miksować tylko do czasu, aż nie będzie grudek, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Białka zmiksować na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przykryć i odstawić na około 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto ruszy i pokryje się pęcherzykami powietrza.
- Ciasto nakładać małą chochlą na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia, aby były chrupiące. U mnie w gofrownicy o mocy 1200 W piekłam około 7 minut bez jej otwierania.
- Podawać z kremem kawowym i ulubionymi owocami. U mnie mrożone maliny i borówki.
Krem kawowy:
- Kawę rozpuścić w 2 - 3 łyżeczkach wrzątku i wystudzić. Powinna powstać jednolita gęsta konsystencja.
- Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem uważając, aby jej nie przebić, gdyż może się rozwarstwić. Pod koniec ubijania stopniowo po pół łyżeczki dodawać wystudzoną kawę. Co pewien czas sprawdzać konsystencję ubitej śmietany, aby zbyt mocno jej nie rozwodnić. Jeśli będzie stawała się zbyt luźna to kawy całej nie dodawać. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań.
Zobacz również: gofry na wodzie.
*artykuł inspirowany
Uwielbiam gofry oj kusisz smakołykami
OdpowiedzUsuńcudowne gofry!!! Zrobiłas mi smaku
OdpowiedzUsuńAleż one muszą smakować :)
OdpowiedzUsuńAleż bym takich zjadła! Wyglądają wspaniale i bardzo kusząco <3
OdpowiedzUsuńAhhhh! Ja ostatnio gofry to jadłam w budce nad morzem! Z chęcią wróciłabym do tego smaku :)
OdpowiedzUsuńna gofry mam zawsze ochotę:)
OdpowiedzUsuńJa pracuję w hipermarkecie, więc zawsze robię zakupy stacjonarnie :) te gofry wyglądają bardzo apetycznie, uwielbiam gofry! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Na gofry zawsze mam ochotę :-)
OdpowiedzUsuńGofry uwielbiam o każdej porze roku :-)
OdpowiedzUsuńOj, dawno nie jadłam gofrów. Uwielbiam je, kojarzą mi się z wakacjami :)
OdpowiedzUsuńKojarza mi się zawsze z wczasami są zawsze nawet te domowe przepyszne kusisz tymi goframi
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają! Chętnie bym porwała nie jednego :D
OdpowiedzUsuńMniam :) Super deser :)
OdpowiedzUsuńpalce lizać :) wyglądają niesamowicie
OdpowiedzUsuńAż proszą się, aby po nie sięgnąć!
OdpowiedzUsuń