Łosoś z kurkumą
Łosoś marynowany z kurkumą jest smacznym, zdrowym i łatwym do przygotowania daniem. Łosoś jest przyjemnie wilgotny i aromatyczny, świetnie smakuje z ryżem i warzywami.
Tak zrobiony łosoś dobrze smakuje z ryżem i warzywami, a po wystudzeniu świetnie nadaje się do sałatek. Oczywiście najlepszy jest filet ze świeżego łososia. Ryba powinna gościć w naszym menu co najmniej 1 - 2 razy w tygodniu.
Składniki na łososia z kurkumą:
- 700 g świeżego fileta z łososia
- świeżo mielony pieprz
- sól
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- łyżeczka masła klarowanego
Jak zrobić łososia marynowanego z kurkumą?
- Skórę łososia oczyścić z łusek i filet pokroić na mniejsze kawałki.
- Kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem.
- Cukier trzcinowy rozetrzeć z kurkumą i imbirem, natrzeć nim łososia od strony gdzie nie ma skóry.
- Łososia odstawić na około 40 minut, aby przeszedł przyprawami.
- Rybę smażyć na dobrze rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej masłem klarowanym przed rozgrzaniem. Smażenie rozpoczynać od strony skóry i pozwolić, aby dobrze się przyrumieniła. Łosoś jest tłustą rybą i nie trzeba do smażenia dodawać tłuszczu, wystarczy tylko posmarować patelnię przed rozgrzaniem.
- Czas smażenia dostosować do grubości fileta łososia, zbyt długo nie smażyć, aby łosoś nie był wysuszony.
Zobacz również: pieczony łosoś z salsą z awokado.
Uwielbiam łososia :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - prosty i szybki. Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, warto zrobić.
Usuń