Czy warto kupić dzbanek filtrujący do wody?
Potrzebujemy około 2 litry wody dziennie, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo i zbyt szybko się nie starzał. Najczęściej pijemy wodę butelkowaną, a mało kto jest tak odważny, by pić ją prosto z kranu. Czy zdrowa i czysta woda z kranu jest możliwa? Tak, jeśli przefiltrujemy ją i pozbędziemy się niepożądanych składników.
Woda u mnie w kranie jest bardzo twarda i zawiera sporo chloru, który sprawia, że woda dziwnie pachnie i nie smakuje. Kamień tak szybko osadza się w czajniku, że praktycznie co tydzień powinnam go oczyszczać z tego brunatnego nalotu. Czasami samo umycie zębów i wypłukanie taką wodą ust, pozostawia niesmak i muszę sięgać po wodę mineralną, aby się go pozbyć. Bywa, że z kranu płynie tak brunatna woda, że nie można się umyć, a o jej piciu nikt nawet nie pomyśli.Do picia używałam do tej pory wody mineralnej kupowanej w butelkach, ale pewnego razu moja ulubiona woda przestała mi smakować i zastanawiałam się nad jej zmianą. Zanim jednak to zrobiłam postanowiłam wypróbować dzbanek filtrujący Onyx Aquaphor z magnezowym wkładem filtrującym, który według producenta zapobiega osadzaniu się kamienia i wzbogaca wodę w magnez. Jak podaje producent wkład ten zawiera włókno Aqualen, dzięki któremu skutecznie usuwa jony metali ciężkich (np. rtęć, ołów), a także usuwa z wody między innymi: chlor, fenol, pestycydy, żelazo, niwelując nieprzyjemny posmak i zapach wody.
Podzielę się z Wami moimi odczuciami i spostrzeżeniami z użytkowania dzbanka filtrującego Aquaphor.
Jakie dostrzegam zalety i korzyści użytkowania dzbanka Aquaphor z filtrem do wody:
- nowoczesny wygląd — pasuje do sprzętów, które już posiadam w kuchni
- dobrze wyprofilowana rączka — pewne i stabilne trzymanie dzbanka, które zapobiega rozlaniu wody
- dzbanek wykonany jest z mocnego tworzywa — mycie i użytkowanie nie wymaga szczególnej ostrożności, gdyż się nie potłucze
- zajmuje mało miejsca w kuchni — bardzo ważne, gdy kuchnia nie jest zbyt duża
- pokrywka zawiera wskaźnik zużycia wkładu filtrującego, czyli przefiltrowań wody — wiadomo, kiedy wymienić wkład filtrujący (wkład magnezowy Onyx wystarcza na przefiltrowanie około 200 l wody)
- częściowo uchylana pokrywka i samoczynnie otwierana część pokrywki przy wylewaniu wody — duża wygoda, możliwość nalania wody bez zdejmowana pokrywki i nalania do szklanek przefiltrowanej wody bez otwierania dzbanka
- całkowita pojemność dzbanka do filtrowania wody 4,2 l — swobodnie i szybko pozwala przygotować wodę do ugotowania obiadu i zrobienia większej ilości napoju
- woda po przefiltrowaniu ma neutralny smak i nie jest wyczuwalny nieprzyjemny zapach chloru
- nie osadza się kamień i woda nie ma brunatnego osadu — nie ma konieczności, aż tak częstego czyszczenia
- jest wydajny i szybko przefiltrowuje wodę — wodę można pić prawie zaraz po jej nalaniu do dzbanka z kranu
- duża oszczędność czasu i pieniędzy — nie muszę chodzić do sklepu i jest dużo taniej niż zakup wody w butelkach
- dobra cena — przystępna cena zakupu dzbanka filtrującego, jak i późniejsza wymiana wkładu filtrującego
- nie muszę dźwigać ciężkich butelek — odpada wnoszenie butelek z wodą na 4 piętro bez windy
- ochrona środowiska — mniej wyrzucanego plastiku do śmieci, gdyż woda jest z kranu, a nie z plastikowej butelki
- jest zdrowiej — woda z butelek plastikowych ma swój termin do spożycia, a w dzbanku filtrujemy ją na bieżąco. Magnezowy wkład filtrujący dba również o nasze zdrowie, gdyż wzbogaca wodę w magnez.
- miękka woda — brak dużego osadu na kubeczkach po wypiciu herbaty i łatwiej je umyć
Czy warto kupić dzbanek filtrujący do wody?
- Zdecydowanie jestem na tak. Zaopatrzenie się w dzbanek filtrujący do wody było bardzo trafną inwestycją i zadbaniem o zdrowie całej rodziny. Przecież woda to życie i zdrowie, nie warto na tym oszczędzać, ani ignorować i pić wodę byle jakiej jakości. Jestem zadowolona z jakości filtrowanej w dzbanku wody i na razie nie widzę żadnych minusów jego użytkowania.
- Przefiltrowanej wody używam do robienia nie tylko kawy lub herbaty, ale na jej bazie powstają wody smakowe. Zimą do wody najczęściej dodaję owoce cytrusowe i imbir, latem zaś truskawki.
Jak zrobić wodę smakową z cytrusami?
- Limonki lub cytryny i pomarańcze dokładnie umyć w ciepłej wodzie i opłukać w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego albo kwasku cytrynowego, aby pozbyć się bakterii. Następnie opłukać wodą z dodatkiem sody oczyszczonej, aby pozbyć się pestycydów i konserwantów.
- Cytrusy pokroić w plasterki i dodać do przefiltrowanej wody. Wodę odstawić na 15 - 20 minut, aby owoce oddały do wody swój smak i aromat.
- Do wody z cytrusami można dodać kilka plasterków świeżego imbiru lub listki mięty.
- Wodę smakową można posłodzić np. miodem.
*artykuł inspirowany
Oczywiście że warto ;)
OdpowiedzUsuńA może to dobre rozwiązanie dla mnie... Pije bardzo dużo wody i ciągle noszę ciężkie zgrzewki. A to chyba dobra inwestycja dla zdrowia i portfela :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam i dla zdrowia i dla kieszeni :)
UsuńJakoś zawsze miałam opory do picia "kranówki", ale może z takim dzbankiem to by się zmieniło? Temat zdecydowanie do przemyślenia;)
OdpowiedzUsuńRównież nigdy nie piłam wody prosto z kranu, do tej pory była tyko butelkowana. Woda po przefiltrowaniu jest krystaliczna, nie ma zapachu chloru i w smaku neutralna, chociaż wkład magnezowy. Mnie bardzo odpowiada.
UsuńWoda najzdrowsza! Dzięki za dawkę cennych informacji. ; )
OdpowiedzUsuńMam ten dzbanek i jestem bardzo zadowolona :)
OdpowiedzUsuńNa pewno warto filtrować wodę, u mnie też jest bardzo twarda i niezbyt smaczna prosto z kranu:)
OdpowiedzUsuńTeż testowałam ten dbanek☺
OdpowiedzUsuń