Dorsz z porem
Dorsz z porem to bardzo smaczne i zdrowe danie. Dorsz jest chudą i łatwą do przygotowania rybą. Delikatny smak ryby świetnie podkreśla podsmażony na maśle por.
Lubię ryby, ale zbyt często ich nie robię, zawsze obiecuję sobie, że będą jeść je chociaż raz w tygodniu. Dorsz zaraz po łososiu jest jedną z tych ryb, z których łatwo usunąć ości. Dorsz jednak jest mniej tłusty niż łosoś i można go więcej zjeść. Ryby są delikatne i trzeba uważać, aby zbyt intensywnymi dodatkami nie ukryć ich smaku. U mnie dorsz jest tylko z aromatycznym i delikatnym w smaku porem, odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i osób będących na diecie. Zdrowe danie, które przygotujesz w kilka chwil.Ryby najczęściej kupuję mrożone i wybieram te, które mają cienką warstwę zamrożonej glazury. Po rozmrożeniu takiej ryby mało jest w niej wody, ryba jest o wiele smaczniejsza i nie płacę za zamrożoną wodę tylko za rybę.
Ciekawa jestem, jak często ryba gości na Waszym stole?
Składniki na dorsza z porem:
- 600 g fileta z dorsza bez skóry
- średniej wielkości por
- 4 łyżki masła klarowanego
- pieprz
- sól
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Jak zrobić dorsza z porem?
- Jeśli dorsz był mrożony, należy go rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
- Rybę delikatnie oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, odstawić na 10 minut.
- Pora umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć z odrobiną soli na maśle klarowanym. Do tego dania może być zużyty prawie cały por, łącznie z jego zieloną częścią. Wyrzucić tylko suche i twarde części.
- Przyprawionego dorsza obtoczyć w mące i krótko smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła klarowanego.
- Przed podaniem rybę przykryć podsmażonym porem i odczekać około 5 minut, aby przeszła aromatem pora.
- Tak zrobiony dorsz świetnie smakuje podany z ryżem.
Zobacz również: dorsz z warzywami.
Bardzo lubię dorsza, wersja z porem brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńRyba z porem, to bardzo udane połączenie...mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńU nas kilka razy w miesiącu jadamy rybki. Częściej niestety nie da rady ze względu na ich koszt - smakowo gustujemy "niestety" w tych droższych rybach;)