Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem
Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem to nieco wzbogacona wersja znanych wszystkim gołąbków z ryżem i mięsem. Danie o zrównoważonym smaku dobrze smakuje z lekko pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem śmietany.
Zazwyczaj gołąbki gotowałam w szybkowarze, ale teraz chyba przejdę na pieczenie, gdyż kapusta pozostaje bardziej zwarta i mniej się rozgotowuje. Farsz w przepisie jest umiarkowanie pikantny, jeśli więc lubicie mocno pikantne, należy dodać więcej pieprzu.
U mnie wszyscy gołąbki bardzo lubią, ale zdecydowanie zbyt rzadko je przygotowuję. Lubicie gołąbki, z jakim farszem i sosem je robicie?
Składniki na gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem:
- duża główka białej kapusty
- 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 100 g ryżu
- 75 g grubej kaszy jęczmiennej
- 75 g kaszy gryczanej nieprażonej
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Sos pomidorowy:
- 500 ml passaty pomidorowej
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżka oliwy z oliwek
- pieprz i sól do smaku
- 6 -7 łyżek śmietany 30% lub 36%
Jak zrobić gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem?
- Ryż i obie kasze wsypać do miarki, powinny zająć pojemność około 250 ml i opłukać na sitku zimną wodą. Następnie wrzucić do garnka o grubym dnie i zalać 500 ml zimnej osolonej łyżeczką soli wody. Od momentu zagotowania się gotować pod przykryciem 7 minut i odstawić pod przykryciem, aby ziarna wchłonęły płyn i wystygły.
- Kapustę oparzać w gotującej się wodzie i zdejmować stopniowo liście. Do trzymania i wyjmowania z wrzątku kapusty, używam korkociągu, który wkręcam w środek twardego głąba kapusty.
- Ze sparzonych liści kapusty pościnać grubsze końcówki.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę, a następnie obsmażyć na kilku łyżkach tłuszczu i wystudzić.
- Do mięsa dodać przyprawy, wystudzoną cebulę z czosnkiem oraz kaszę i ryż, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.
- Mięso nakładać na liście kapusty i formować z nich gołąbki.
- Gołąbki wkładać ciasto jeden obok drugiego do dużej brytfanki lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, wlać 250 ml wody lub bulionu warzywnego i przykryć z wierzchu niekształtnymi liśćmi kapusty, które pozostały po zrobieniu gołąbków.
- Piec pod przykryciem 60 - 80 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C.
- Podawać z sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy:
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć.
- Passatę zagotować, dodać cebulę i czosnek oraz pozostałe składniki oprócz śmietany i gotować około 15 minut, aż cebula będzie miękka.
- Następnie dodać śmietanę i przyprawić do smaku pieprzem i solą, gotować około 5 minut.
- Sos chwilę rozdrobnić blenderem, aby konsystencja była bardziej jednolita.
Zobacz również: gołąbki z sosem pomidorowym.
Bardzo smakowicie wyglądają :) moja mama robi bardzo podobne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, moja mama robi najczęściej z mięsem i ryżem, natomiast teściowa z kaszą i mięsem, obie wersje bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki. Twoje wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńTakie gołąbki robi moja koleżanka z pracy, ryż łączy z kaszą.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ❤ ale mi narobiłaś smaka 😄
OdpowiedzUsuńDomowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńMam sugestię dotyczącą liści laurowych i ziela angielskiego, otóż należy te liście i ziele włożyć do słoika i szczelnie zakręcić, przydadzą się później do marynowanych ogórków albo grzybów, gołąbki świetnie sobie poradzą bez takich dodatków...
OdpowiedzUsuńDziękuję za sugestię, ale z niej nie skorzystam. Lubię, gdy kapusta w gołąbkach pachnie delikatnie liściem laurowym i zielem angielskim. Jeśli ktoś tego nie lubi, może ich nie dodawać :)
Usuń