Pulpeciki z indyka w sosie curry
Pulpeciki z indyka w sosie curry to aromatyczne i proste do przygotowania danie jednogarnkowe. Delikatnie pachnące kuminem pulpety świetnie komponują się z pikantniejszym sosem curry.
Pulpety z indyka w sosie curry najlepiej smakują z ryżem, gdyż ryż chłonie sos i dobrze łączy wszystkie smaki. Pikantność sosu curry trzeba dostosować do własnych upodobań i proszek curry dodawać stopniowo, gdyż ostrość proszku curry zależy od producenta. Jeśli przesadzimy z pikantnością, należy spróbować dodać więcej soku z limonki lub cytryny i nieco więcej cukru. Gorący sos sprawia wrażenie zawsze bardziej pikantnego. Osobiście wolę umiarkowanie pikantne dania, gdyż lepiej wyczuwalne są inne smaki i aromaty. Sos curry idealnie pasuje do pulpecików z indyka.A Wy lubicie smak curry bardziej pikantny czy łagodny?
Składniki na pulpeciki z indyka w sosie curry:
Pulpeciki:
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 bułeczka pszenna
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia pulpetów
- kilka łyżek oleju do smażenia
Sos curry:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 250 ml passaty pomidorowej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 - 4 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki cukru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól do smaku
- szczypiorek do podania
Jak zrobić pulpeciku z indyka w sosie curry?
- Bułeczkę rozmoczyć w mleku i dodać do mięsa na pulpety.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać razem z pozostałymi składnikami do mięsa.
- Mięso na pulpety wyrobić i odstawić na 10 minut, aby wchłonęło soki.
- Z mięsa uformować pulpeciki wielkości lekko spłaszczonej piłeczki pingpongowej, obtoczyć w mące i obsmażyć.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Marchewki obrać i pokroić w małe słupki.
- W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej i najpierw podsmażyć cebulę i czosnek, po czym dodać marchewkę i ciągle mieszając smażyć około 4 minut.
- Następnie dodać proszek curry, kurkumę, kolendrę, cynamon, sos sojowy i chwilę podsmażyć. Curry proponuję dodać część, aby wyczuć jego ostrość.
- Do warzyw dodać mleczko kokosowe i zagotować, po czym włożyć podsmażone klopsiki i gotować pod przykryciem około 15 minut.
- Na koniec dodać passaty pomidorowej, soku z limonki, cukru i przyprawić do smaku solą, pozostałym proszkiem curry i ewentualnie chili. Chili dodać tylko w przypadku, jeśli proszek curry jest mało pikantny.
- Wszystko zagotować, sos powinien zacząć lekko gęstnieć.
- Pulpeciki najlepiej podawać z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz również: curry z imbirem i kurczakiem.
apetyczny sosik
OdpowiedzUsuńFajne danie na niedzielny obiad z rodziną :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że smakują wyśmienicie! Do ziemniaczków i pysznej surówki będą doskonałe :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ja lubię je z ryżem :)
UsuńUwielbiam takie jedzonko ☺
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńTeż często robimy pulpeciki z indyka, ale nigdy w sosie curry... Trzeba spróbować! :)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuń