Puszyste naleśniki z sosem truskawkowym
Puszyste naleśniki z sosem truskawkowym czy jak ktoś woli pancakes, są prostym i łatwym do zrobienia deserem. U mnie takie naleśniki są zjadane z wielką przyjemnością również na śniadanie.
Naleśniki z tego przepisu wychodzą puszyste i delikatne, takie biszkoptowe. Przygotowując ciasto na naleśniki, zanim połączymy je z ubitą pianą, należy odstawić rozmieszane ciasto, aby zaczęło pracować. Jeśli mamy dobrą patelnię to naleśniki można smażyć praktycznie bez dodawania tłuszczu, tylko przed pierwszym jej rozgrzaniem delikatnie przetrzeć odrobiną tłuszczu. Naleśniki wygodniej smażyć na niezbyt dużej patelni, u mnie miała średnicę 20 cm.Tego typu naleśniki podaję od razu po usmażeniu na ciepło z sosem z truskawek lub po wystudzeniu z bitą śmietaną i zimnym sosem truskawkowym albo owocami. Naleśniki wychodzą tak dobre, że zanim wszystkie zostały usmażone, już części z nich nie było i ledwie udało mi się zrobić zdjęcie.
Składniki na puszyste naleśniki z sosem truskawkowym:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 3 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki mleka
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka octu jabłkowego
- szczypta soli
Sos truskawkowy:
- 450 g mrożonych truskawek
- 4 łyżki cukru
- łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 250 - 300 ml śmietany 30% lub 36% (schłodzić)
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- masło klarowane lub olej do smarowania patelni
Jak zrobić puszyste naleśniki z sosem truskawkowym?
- Z jajek oddzielić białka do mniejszej miski, a żółtka do większej.
- Żółtka zmiksować z cukrem i olejem, następnie nie przerywając miksowania stopniowo dodawać mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ocet jabłkowy. Miksować do czasu, gdy nie będzie widocznych grudek mąki.
- Masę na naleśniki odstawić na około 10 minut, aż na powierzchni będą widoczne pęcherzyki powietrza.
- Po tym czasie ubić na sztywno białka i delikatnie wmieszać w ciasto naleśnikowe.
- Ciasto wylewać porcjami na rozgrzaną i lekko posmarowaną tłuszczem patelnię, najlepiej odmierzać porcje małą chochlą.
- Naleśniki smażyć do lekkiego przyrumienienia, a obracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się małe kratery.
- Naleśniki wychodzą raczej dość grube, puszyste (0,5 cm) i polecam smażyć je niezbyt duże. Wychodzą placuszki w stylu amerykańskich pancakes, których się nie zwija i nie składa.
- Podawać z bitą śmietaną i sosem truskawkowym lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Sos truskawkowy:
- Truskawki rozmrozić i gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż powstanie lekko gęstniejąca struktura sosu. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności truskawek.
- Truskawki gotować na małej mocy palnika co pewien czas mieszając.
- Sos przed polaniem naleśników, na których jest bita śmietana wystudzić, gdyż gorący rozpuści śmietanę.
Bita śmietana:
- Do schłodzonej śmietany dodać cukier puder i ubijać ją do czasu, aż zacznie gęstnieć. Śmietanę lepiej ubijać mikserem na małych obrotach, wtedy mamy większą kontrolę i jej nie przebijemy. Przebicie spowoduje rozwarstwienie się śmietany, zaczną tworzyć się małe grudki masła.
- Pod koniec dodać ekstrakt z wanilii i jeszcze krótko miksować.
Zobacz również: pancakes.
Ależ apetyczne placki, idealne na weekendowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię ☺
OdpowiedzUsuńO mamo, ależ bym takich zjadła! :)
OdpowiedzUsuńJa też chętnie spróbuję...mniam :)
OdpowiedzUsuńCudne słodkości, pycha :)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy takie naleśniki!
OdpowiedzUsuńNa śniadanko idealne :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńAŻ KUSI ŻEBY PO TAKIE PYSZNOŚCI SIĘGNĄĆ PYCHOTKA
Dodałam link do Twoich naleśników przy moim wpisie o francuskich cienkich crepes. Można? Podoba mi się Twój przepis.
OdpowiedzUsuńhttps://uelizki.blogspot.com/2019/02/nalesniki-francuskie-crepes.html
Dziękuję, jest mi bardzo miło, że przepis się podoba :) Oczywiście, linki wskazujące przepisy z mego bloga można dodawać.
Usuń