Wielkanocne menu – co powinno znaleźć się na stole?
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Początek kwietnia to dobry czas na zaplanowanie świątecznych przygotowań. Sprzątanie i dekoracja to tylko ich cześć. Najważniejsze są wielkanocne potrawy. Choć nie musi ich być aż dwanaście jak na Wigilię, to w polskiej tradycji jest kilka smakołyków, których nie może zabraknąć na stole.
Co trzeba włożyć do wielkanocnego koszyczka?
Jednym z pierwszych etapów przygotowań wielkanocnych pyszności jest koszyczek – muszą znaleźć się w nim pokarmy do poświęcenia w kościele, które będą częścią niedzielnego śniadania. Jakie produkty składają się na święconkę?
- Chleb – symbol Jezusa Chrystusa.
- Jajka – symbol nowego życia.
- Wędlina/Kiełbasa – symbol zdrowia i płodności.
- Ciasto/ciastko – symbol doskonałości.
- Sól – sedno prawdy i życia.
- Chrzan – symbol siły i krzepy.
Śniadanie wielkanocne to okazja do wspólnego świętowania. Nie powinno więc zabraknąć na nim składników święconki – dzielenie się poświęconym jajem to zwyczaj, który znany jest od wieków. Przyjęło się, że należy zjeść całą zawartość święconki – produkty nie powinny się zmarnować. Oprócz nich na stole mogą pojawić się również:
- faszerowane jaja – najpopularniejsze są oczywiście jaja w majonezie, ale istnieje wiele wariantów tej potrawy, np. jaja faszerowane tuńczykiem, pieczarkami, awokado, wędlinami (np. tymi ze święconki),
- biała kiełbasa – warto pamiętać, że powinno się ją sparzyć, a nie gotować (ze względu na delikatność, może popękać),
- wędliny i pasztety – najlepiej przyrządzić je samodzielnie. Przy wędlinach warto pomyśleć o szynkowarze – rarytas przygotowuje się co prawda dłużej, ale w czasie obróbki wytapia się więcej tłuszczu. Z kolei pasztety tradycyjnie powstają z kilku rodzajów mięs. Można dodać do nich suszone borowiki lub żurawinę.
Bez względu na to, czy gotujemy samodzielnie, czy wybieramy menu z restauracji lub cateringu, nie można zapomnieć o żurku na bazie białej kiełbasy, z dodatkiem jajka, sałatce jarzynowej, pieczeniach (np. wieprzowych czy z królika) oraz przekąskach na zimno – jajkach lub wędlinach w galarecie. Ważnym elementem tradycji są również wielkanocne wypieki. Do najpopularniejszych należą:
- babki wielkanocne – cytrynowe, marmurkowe, marcepanowe lub drożdżowe,
- mazurki,
- serniki,
- keksy.
(Artykuł zewnętrzny)
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑