Babka trzy smaki
Pyszna i przyjemnie wyglądająca babka trzy smaki powinna znaleźć się wśród ciast na świątecznym stole. Łatwe i niepracochłonne wykonanie powinno zachęcać do jej zrobienia.
Babka trzy smaki składa się z warstwy o smaku wanilii, maku i kakao, które świetnie się ze sobą łączą. Ciasto ma strukturę ciasta ucieranego i nie należy oczekiwać, że będzie tak puszysta, jak biszkopt. Babka długo zachowuje świeżość, jeśli zawiniemy lub przykryjemy ją papierem do pieczenia, lub folią aluminiową. U mnie zazwyczaj babka szybko znika i rzadko zdarza się, abym musiała zabezpieczać ją przed wysychaniem.
Do babki użyłam dostępnego w sklepach już zmielonego maku, ale może być niemielony, tylko roztarty w moździerzu. Babkę można zrobić w prostokątnej niezbyt szerokiej formie lub w typowej formie do pieczenia babki. Forma do babki najlepiej, aby była z kominem, wtedy szybciej ciasto się piecze.
Składniki na babkę trzy smaki:
- 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 250 g masła
- 5 jajek (L)
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 4 łyżek oleju
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka kakao naturalnego
- 1/2 szklanki maku
Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka wrzącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Jak zrobić babkę trzy smaki?
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do postaci puszystego kremu.
- Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zmiksować z masą z masła.
- Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać do ciasta.
- Masę podzielić na trzy części. Jedną wymieszać z kakao, drugą z makiem, a do trzeciej dodać łyżkę mąki.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Na spód wyłożyć najpierw białe ciasto, następnie masę z kakao, a na wierzch z makiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od indywidualnych właściwości piekarnika i rodzaju formy do pieczenia.
- Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
- Składniki na lukier rozetrzeć, aż powstanie jednolita i lśniąca konsystencja.
Zobacz również: babka drożdżowa z rodzynkami.
Super wygląda, idealna na Święta i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńBabeczka jak malowana :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna babeczka :-)
OdpowiedzUsuńidealna na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńBombowa ta babka! Pyszne trio - mniam! :D <3
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń