Babka trzy smaki

/ 6

Pyszna i przyjemnie wyglądająca babka trzy smaki powinna znaleźć się wśród ciast na świątecznym stole. Łatwe i niepracochłonne wykonanie powinno zachęcać do jej zrobienia.

Ciasto babka z kakao i makiem
Babka trzy smaki składa się z warstwy o smaku wanilii, maku i kakao, które świetnie się ze sobą łączą. Ciasto ma strukturę ciasta ucieranego i nie należy oczekiwać, że będzie tak puszysta, jak biszkopt. Babka długo zachowuje świeżość, jeśli zawiniemy lub przykryjemy ją papierem do pieczenia, lub folią aluminiową. U mnie zazwyczaj babka szybko znika i rzadko zdarza się, abym musiała zabezpieczać ją przed wysychaniem.

Do babki użyłam dostępnego w sklepach już zmielonego maku, ale może być niemielony, tylko roztarty w moździerzu. Babkę można zrobić w prostokątnej niezbyt szerokiej formie lub w typowej formie do pieczenia babki. Forma do babki najlepiej, aby była z kominem, wtedy szybciej ciasto się piecze.
Wielkanocna babka trzy kolorowa z makiem i kakao
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 70 minut
Forma o wymiarach: 24 cm x 10 cm x 6 cm

Składniki na babkę trzy smaki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
  • 250 g masła
  • 5 jajek (L)
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 4 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 1/2 szklanki maku

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. 

Jak zrobić babkę trzy smaki?

  1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do postaci puszystego kremu.
  2. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zmiksować z masą z masła.
  4. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać do ciasta.
  5. Masę podzielić na trzy części. Jedną wymieszać z kakao, drugą z makiem, a do trzeciej dodać łyżkę mąki.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  7. Na spód wyłożyć najpierw białe ciasto, następnie masę z kakao, a na wierzch z makiem.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od indywidualnych właściwości piekarnika i rodzaju formy do pieczenia.
  9. Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
  10. Składniki na lukier rozetrzeć, aż powstanie jednolita i lśniąca konsystencja.

    Zobacz również: babka drożdżowa z rodzynkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady