Klops z jajkiem

/ 2

Pieczeń rzymska lub, jak ktoś woli klops z jajkiem, jest łatwym do przygotowania mięsem i dość często gości na moim stole. Łatwość wykonania, a przede wszystkim smak oraz wygląd na talerzu sprawia, że goście i domownicy są nim zachwyceni.

Pieczeń rzymska z jajkiem
Klops z jajkiem jest jednym z dań, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Podstawą wykonania smacznego klopsa jest oczywiście dobrej jakości mięso mielone. Tym razem klopsa zrobiłam z niezbyt tłustej mielonej łopatki wieprzowej. Mięso najlepiej kupić w kawałku i zmielić samemu, wtedy jest pewność, że mięso jest świeże i bez dziwnych dodatków. Do klopsa można również dodać mielonej wołowiny lub indyka. W moim klopsie dodana jest niewielka ilość mięsa mielonego z indyka, które zostało mi po zrobieniu pieczeni z indyka z papryką.
Pieczeń wieprzowa z jajkiem

Przepis na klopsa z jajkiem:

(na foremkę o wymiarach 28 cm x 14 cm x 7 cm)
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 jajka (ugotowane)
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 - 3 łyżki oleju

Jak zrobić klopsa z jajkiem?

  1. 4 jajka gotować przez 6 minut, następnie wystudzić i obrać.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Mięso mielone wyrobić z pozostałymi składnikami na gładką masę.
  5. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia umieścić 1/2 część masy, następnie pośrodku zrobić niewielki rowek i położyć w nim ugotowane jajka. Jajka przykryć drugą częścią masy mięsnej i docisnąć, aby między jajkiem i mięsem nie było powietrza. Wierzch wyrównać dłonią lub łyżką namoczoną w wodzie, formując mały pagórek na środku.
  6. Klopsa piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez około 70 minut pod przykryciem z foli aluminiowej. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie, aby klops się przyrumienił.
  7. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić bez wyjmowania z foremki.

    Zobacz również: kiełbasa domowa wieprzowo-drobiowa.

Komentarze

  1. Doskonały na Wielkanoc, ale nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychoty! <3 Tak dawno nie jadłam.... Muszę nadrobić zaległości :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady