Kotlety mielone z indyka z ryżem

/ 4

Pożywne kotlety mielone z indyka z ryżem to zdrowe danie na lekki i szybki obiad. Na pewno posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Niska zawartość tłuszczu powinna zachęcić do ich zrobienia osoby będące na diecie

Mielone z indyka z ryżem na szybki obiad
Przyszła wiosna, więc i na talerzu trzeba coś zmienić. Starając się, aby jedzenie było mniej kaloryczne, ale smaczne i sycące, zrobiłam kotlety mielone z indyka. Mięso z indyka jest mniej tłuste i zdrowsze niż wieprzowe. Wnętrze kotletów urozmaiciłam papryką, przyprawami i ryżem.
Kotleciki wyszły bardzo delikatne, a z aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i surówką z pomidora i papryki smakowały rewelacyjnie. Moje ulubione zdrowe danie na szybki obiad.
Kotlety z surówką z pomidorów i sosem
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na kotlety z indyka z ryżem:

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 200 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2,5 łyżeczki soli
  • mąka pszenna pełnoziarnista lub bułka tarta do obtoczenia

Sos z suszonych pomidorów:

  • 300 ml jogurtu typu greckiego
  • 10 - 12 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • pieprz do smaku 
  • oliwa do namoczenia pomidorów 

Jak zrobić kotlety mielone z indyka z ryżem?

  1. Ryż ugotować w 2 i 1/3 szklanki lekko osolonej wody i odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Szklanka o pojemności 250 ml.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Paprykę również pokroić w drobną kostkę.
  4. Wszystkie składniki na kotlety wymieszać i uformować z nich niezbyt duże kotleciki i obtoczyć je w mące. Jeśli masa wyjdzie zbyt sucha, należy dodać nieco bulionu lub wody. 
  5. Smażyć z obu stron do przyrumienienia. Kotlety podczas smażenie nie zmniejszają zbyt mocno objętości.
  6. Kotlety można podawać z ulubioną surówką i sosem.

Sos z suszonych pomidorów:

  1. Jeśli mamy suszone pomidory z torebki, należy je wcześniej namoczyć na kilka minut w małej ilości gorącej wody. Następnie pokroić i włożyć na około 25 minut do oliwy. Pomidory suszone ze słoika w oliwie tylko pokroić.
  2. Blenderem rozdrobnić wszystkie składniki sosu razem z obranym czosnkiem i pomidorami wyjętymi z oliwy.
  3. Podczas miksowania dodać 2 - 3 łyżki oliwy, w której moczyły się pomidory.

    Zobacz również: kotlety z indyka z serem.

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *

    Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

    Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

    Przepisy

    Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

    Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

    Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

    Gotowanie

    Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

    Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

    Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

    Blog kulinarny

    Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

    Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

    Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

    Zapraszam po przepis

    Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
    Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
    Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady