Kremowy sernik z ananasem
Kremowy sernik z ananasem to bardzo łatwe do wykonania ciasto na świąteczny deser. Świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek na każdą okazję.
Do przygotowania sernika najlepiej użyć dobrej jakości mielonego gęstego twarogu lub kupić w kawałku i zmielić samemu. Należy omijać sery w składzie, których są zagęstniki, konserwanty lub inne dziwne rzeczy.
Składniki na kremowy sernik z ananasem:
- 1 kg białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 250 ml mleka
- 80 g budyniu waniliowego w proszku (2 opakowania po 40 g)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Warstwa z ananasem:
- 1 świeży dojrzały ananas (może być również z puszki)
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
Dodatkowo:
- 150 g herbatników
Jak zrobić kremowy sernik z ananasem?
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem, pod koniec ucierania dodawać na przemian po jednym jajku i po kilka łyżek zmielonego sera. Miksować tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno nie napowietrzyć sernika.
- W mleku rozmieszać budyń i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach, aby mleko połączyło się z serem.
- Masę serową wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami. Masa jest dość rzadka trzeba, więc wlewać powoli, aby nie podniosły się herbatniki.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 55 - 60 minut.
- Po upieczeniu sernik najpierw lekko wystudzić w piekarniku z delikatnie uchylonymi drzwiczkami, a dopiero później wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce.
- Na wystudzony sernik wyłożyć warstwę z ananasa i wstawić do lodówki do stężenia.
- Sernik najlepszy jest na drugi dzień po zrobieniu.
Warstwa z ananasa:
- Świerzego ananasa obrać, wyciąć twardy środek i pokroić na małe kawałeczki.
- Gotować razem z cukrem i sokiem z cytryny do czasu aż ananas będzie miękki (20 - 30 minut).
- Następnie zlać powstały sok, powinno go być około 300 ml, jeśli tyle nie ma uzupełnić wrzątkiem.
- Jeśli użyjemy ananasa z puszki to nie dodawać już cukru i długo nie gotować. Ananasa pokroić i tylko zagotować razem z syropem.
- W gorącym soku rozpuścić galaretkę i wymieszać z ugotowanym ananasem.
- Kawałki ananasa lekko wystudzić i rozłożyć równomiernie na serniku, następnie polać po nim lekko tężejący sok z galaretką.
- Tężenie wystudzonej galaretki można przyspieszyć, wstawiając ją na 2 - 3 minuty do zamrażarki.
Zobacz również: sernik z bezą kokosową.
wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńSuper, z ananasem to musi być pychotka :)
OdpowiedzUsuńSuper sernik, zdecydowanie moje smaki. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ananas,więc na pewno skorzystam z przepisu.A te ciacho wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń