Blog kulinarny, na którym znajdziesz
przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.
Przepisy
Przepisy kulinarne na pyszne pieczone
ciasta np.
seromakowiec, czy moja ulubiona
malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia
ciasta bez pieczenia np.
ciasto z jabłkami lub
sernik bez pieczenia.
Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie -
naleśniki, na obiad -
gulasz, a na kolację -
pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.
Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.
Gotowanie
Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.
Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.
Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.
Blog kulinarny
Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą
najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.
Wśród przepisów może zachwycić szybki
deser, ale i bardziej wymagające
ciasto drożdżowe, czy pyszna
szarlotka.
Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie
fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych
karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione
placki i
sałatki, które często są wegetariańskie.
Zapraszam po przepis
Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
fajny przepis, nie jadłam jeszcze takiego makowca
OdpowiedzUsuńSuper, jadłam kiedyś taki makowiec z dodatkiem tartego jabłka :)
OdpowiedzUsuńJezeli mam mak gotowy,to ile go dać?
OdpowiedzUsuńZ gotowym makiem nigdy nie robiłam. Mak w puszce zawiera zazwyczaj około 20% maku, a reszta to cukier i zagęszczacze. Normalny mak (200 g suchego) po namoczeniu waży około 400 - 500 g, można spróbować i tyle samo dodać tego z puszki. Koniecznie tylko zmniejszyć ilość cukru, gdyż mak z puszki jest bardzo słodki.
UsuńIdealny do dobrej kawy z mlekiem! :) Jadłem nie raz i jest genialny!
OdpowiedzUsuńPyszny, jeszcze go nie robiłam ;-)
OdpowiedzUsuńMoja mama zawsze taki robiła,wieki nie jadłam :-)Pyszny
OdpowiedzUsuńJest pyszny. Wrzucam jeszcze bakalie do wyboru jakie się lubi.
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! Doskonale się prezentuje. Bardzo ciekawa jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPyszności! <3 Zapisuję do zrobienia :) Deser z makiem już dawno za mną chodził :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze trochę maku, więc chętnie wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńkiedy dodac mak?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, w opisie mak się zagubił :) Już poprawiłam.
OdpowiedzUsuńCzy mak mam odcedzjc od mleka czy razem z mlekiem dodac do ciasta?
OdpowiedzUsuńMak powinien wchłonąć mleko.
Usuń