Mięso z indyka, które oczaruje Twoich bliskich – przepisy
Mięso indyka jest doskonałą alternatywą dla mięsa kurczaka. Chociaż zapłacimy za nie nieco więcej, to jednak przygotowane z niego potrawy mogą być nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze!
Przygotowanie indyka wcale nie musi być trudne. Nie musimy od razu decydować się na kupno całej tuszki i pieczenie jej w brytfannie. W sklepach znajdziemy także łatwe w przyrządzeniu filety z indyka, które mogą posłużyć do stworzenia pysznych, szybkich dań na każdy dzień.Jeśli także zastanawiasz się nad tym, jak przyrządzić smacznego indyka, sprawdź przepisy, które przygotowaliśmy wspólnie z serwisem internetowym Najlepszewkuchni.pl.
Indyk w sosie pieczarkowym
To proste w przygotowaniu danie obiadowe na pewno przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznego sosu pieczarkowego. Gotowa potrawa świetnie komponuje się z ryżem, kaszami, makaronami czy ziemniakami.
Składniki:
- 1 pierś z indyka
- 500 g pieczarek
- 3 średnie cebule
- 2 szklanki śmietanki 30%
- kilka łyżek masła
- niewielka ilość oleju
- przyprawy – sól, pieprz, czosnek granulowany, posiekana natka pietruszki
Pierś z indyka kroimy na mniejsze filety, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Żeby był bardziej aromatyczny i kruchy, warto włożyć go do lodówki na kilka godzin. Podsmażamy indyka na oleju na złocisty kolor. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do indyka i dusimy przez około 10 minut. Następnie dodajemy śmietankę, masło doprawiamy i dusimy, aż sos zgęstnieje.
Indyk zapiekany z warzywami
Świetny sposób na szybki i aromatyczny obiad. Sprawdzi się również dla osób, które są na diecie i chcą odżywiać się zdrowiej (wtedy należy po prostu pozbyć się tłuszczu z przepisu)! Indyk zapiekany z warzywami można podać z ziemniakami, ryżem albo kaszą.
Składniki:
- 500 g filetu z indyka
- 600 g mrożonych warzyw (marchew, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa)
- kilka łyżek masła
- niewielka ilość oleju
- przyprawy – słodka papryka, kumin, oregano, suszona pietruszka, sól, pieprz
Indyka pokroić na mniejsze kawałki. Rozbić je tak, aby miały równą grubość. Olej wymieszać z przyprawami i natrzeć mieszanką mięso. Odłożyć je do lodówki na kilka godzin. Warzywa pozostawić do rozmrożenia, odlać wodę. Dodać sól i pieprz. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego warzywa. Na nich ułożyć filety. Skropić olejem i w razie potrzeby dodatkowo doprawić. Zapiekać przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Artykuł zewnętrzny
Dokładnie tak zdrowsze i pyszne
OdpowiedzUsuń