Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie
Najlepszy sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie, jaki do tej pory jadłam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i odpowiednie na każdą okazję. Sernik jest o umiarkowanej słodyczy, przyjemnym delikatnym środku i z bardzo kruchym ciastem.
Na pewno się powtarzam, ale dobry sernik wychodzi tylko z dobrego białego sera twarogowego półtłustego lub tłustego. Jeśli nie macie sprawdzonego sera do robienia serników, najlepiej kupić biały ser w kawałku i samemu go zmielić 2 razy.
Przygotowanie sernika z brzoskwiniami na kruchym spodzie może wydawać się pracochłonne, ale wcale takie nie jest. Wystarczy tylko wcześniej zagnieść i schłodzić ciasto, a dalszy proces przygotowania jest już szybki. U mnie ten sernik cieszy się dużym powodzeniem i jest stałą pozycją w menu na każdym większym przyjęciu.
Forma o wymiarach 24 cm x 34 cm x 7 cm.
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.Składniki na sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła (schłodzić)
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg białego sera twarogowego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 125 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
Piana z białek:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Dodatkowo:
- duża puszka brzoskwiń
- cukier puder do posypania sernika
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie?
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka i masło. Masło posiekać nożem na mniejsze kawałeczki i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Następnie szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części, które zawinąć w folię i schować na co najmniej godzinę do zamrażarki. Zagniatając ciasto zbyt mocno jego nie ocieplać, gdy da się z niego uformować wałek przestać ugniatać.
- Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na dużych oczkach tarki zamrożoną jedną część ciasta. Na czas przygotowania masy serowej formę wstawić do lodówki.
- Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, pod koniec ucierania dodawać stopniowo jajka, a później mielony ser i budyń. Masy zbyt długo nie miksować, tylko do połączenia się składników.
- Masę wyłożyć na tarte ciasto i poukładać na niej przekrojone na 3 części odsączone z syropu połówki brzoskwiń.
- Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier miksując za każdym razem, aż się rozpuści. Ubitą pianę wyłożyć na ser i zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta.
- Sernik piec w nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C piekarniku 60 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się przypieka, należy przykryć papierem do pieczenia.
- Po upieczeniu sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: sernik z rodzynkami.
Ja już też piekłam i eksperymentowałam z sernikami pozdrawiam i porywam kawałek
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! Na pewno tak samo dobrze smakuje :) Chętnie wykorzystam przepis i spróbuję zrobić taki sernik na Wielkanoc
OdpowiedzUsuńTen sernik jest przepyszny :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciacho, wygląda super! :)
OdpowiedzUsuń