Ciasto przekładane makiem
Puszyste i przyjemnie wilgotne pyszne ciasto przekładane makiem. Prosty przepis na ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję.
Uwielbiam ciasta z makiem i większość z nich robię zazwyczaj na święta, z wyjątkiem tego ciasta przekładanego makiem. Ciasto jest łatwe do zrobienia i wszystkim smakuje, gdyż proszą o dokładkę.Do przygotowania masy makowej wykorzystuję dostępny w sklepach suchy już zmielony mak w torebce. Jeśli takiego nie dostaniecie to, należy zwykły niemielony mak zalać wodą i gotować, aż woda prawie całkowicie wyparuje. Po wystudzeniu mak zmielić 2 razy na najdrobniejszym sitku maszynki i już pominąć jego moczenie.
Składniki na ciasto przekładane makiem:
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki octu
- kilka kropel aromatu cytrynowego
Masa makowa:
- 100 g suchego maku mielonego
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 ml mleka lub wody do namoczenia maku
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady z zawartością co najmniej 45% kakao
- 50 g masła lub śmietany 30%
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Dodatkowo:
- płatki migdałowe do dekoracji
Jak zrobić ciasto przekładane makiem?
- Jajka ubijać mikserem stopniowo dosypując cukier, aż powstanie jasna puszysta konsystencja i cukier całkowicie się rozpuści.
- Pod koniec nie przerywając miksowania dodawać partiami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksować tylko do czasu, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek z mąki.
- Następnie dodać olej i ocet i krótko miksować.
- Ciasto wlać do formy, której dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 35 - 40 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić, przekroić na pół i przełożyć masą makową.
- Wierzch polać polewą czekoladową i udekorować płatkami migdałowymi.
Masa makowa:
- Mak namoczyć w wodzie lub mleku na około 20 minut.
- W rondelku rozpuścić masło z cukrem, następnie dodać mak i roztrzepane z mąką ziemniaczaną jajka.
- Gotować na małej mocy palnika, aż masa zacznie gęstnieć.
- Ciepłą masą przełożyć biszkopt.
Polewa czekoladowa:
- Czekoladę połamać do miski i rozpuścić razem z masłem i miodem na garnku z wrzącą wodą. Miska nie powinna dotykać lustra wody.
- Mieszać do czasu aż składniki się połączą i powstanie lśniąca jednolita polewa.
- Polewą polać ciasto.
Zobacz również: ciasto cycki mulatki.
Fajnie wygląda, lubię bardzo takie warstwowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńZostało mi trochę maku, więc może wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńCiasta z makiem to jedne z naszych ulubionych :)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam makowca :) Chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńciasta z makiem to ja wszystkie lubię
OdpowiedzUsuń