Ciasto z rabarbarem bez pieczenia

/ 3

Pyszne ciasto z rabarbarem bez pieczenia to prosty deser na każdą okazję. Przepis na ciasto, które nie wymaga dużych zdolności kulinarnych i na pewno posmakuje osobom lubiącym umiarkowanie słodkie desery.

Ciasto z budyniem, galaretką i rabarbarem
Ciasto z rabarbarem bez pieczenia składa się z lekko kwaskowej warstwy z rabarbaru, delikatnej kremowej warstwy z budyniu i odświeżającej galaretki. U mnie warstwy są przełożone kakaowymi herbatnikami, które dodają odrobinę czekoladowego smaku. Można również wykorzystać herbatniki maślane, wtedy nie będzie dodatkowego smaku i jeszcze bardziej wyczuwalny będzie rabarbar.

Mało wymagające ciasto, które przygotuje bez problemu każdy. Rabarbar można również zastąpić dowolnymi owocami, szczególnie polecam jabłka, gruszki lub śliwki.

Deser przekładany herbatnikami z rabarbarem, budyniem i galaretką
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie
Forma: 33 cm x 23 cm x 7 cm

Składniki na ciasto z rabarbarem bez pieczenia:

Warstwa z rabarbaru:

  • 800 g  rabarbaru
  • 6 - 7 łyżek cukru
  • 1 galaretka cytrynowa

Warstwa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (razem 80 g) 
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • 300 g herbatników kakaowych lub maślanych
  • 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe 

Jak zrobić ciasto z rabarbarem bez pieczenia?

  1. Z rabarbaru zdjąć cienką warstwę skórki, pokroić na 2 cm kawałki i razem z cukrem gotować do czasu, aż rabarbar prawie całkowicie się rozpadnie.
  2. Do gorącego rabarbaru wsypać galaretkę i mieszać do czasu całkowitego jej rozpuszczenia (nie gotować).
  3. Rabarbar nieco wystudzić i rozsmarować na herbatnikach, którymi wyłożyć wcześniej foremkę. Foremkę wstawić na 10 minut do lodówki.
  4. W 100 ml mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem.
  5. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając gotować, aż zgęstnieje.
  6. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
  7. Lekko wystudzoną żelatynę trzepaczką dokładnie wmieszać w wystudzony budyń.
  8. Budyń rozłożyć równomiernie na warstwie z rabarbaru i przykryć herbatnikami.
  9. Na herbatniki wylać wystudzone i lekko tężejące galaretki, wcześniej rozpuszczone w 750 ml gorącej wody.
  10. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5, a najlepiej na 12 godzin do lodówki.

    Zobacz również: ciasto bez pieczenia z galaretek.

Komentarze

  1. super propozycja kiedy nie chce włączac sie piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko, prosto i z pewnością smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, gdy za oknem coraz cieplej takie ciasta bez pieczenia pasują idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady