Ciasto z rabarbarem bez pieczenia
Pyszne ciasto z rabarbarem bez pieczenia to prosty deser na każdą okazję. Przepis na ciasto, które nie wymaga dużych zdolności kulinarnych i na pewno posmakuje osobom lubiącym umiarkowanie słodkie desery.
Ciasto z rabarbarem bez pieczenia składa się z lekko kwaskowej warstwy z rabarbaru, delikatnej kremowej warstwy z budyniu i odświeżającej galaretki. U mnie warstwy są przełożone kakaowymi herbatnikami, które dodają odrobinę czekoladowego smaku. Można również wykorzystać herbatniki maślane, wtedy nie będzie dodatkowego smaku i jeszcze bardziej wyczuwalny będzie rabarbar.
Mało wymagające ciasto, które przygotuje bez problemu każdy. Rabarbar można również zastąpić dowolnymi owocami, szczególnie polecam jabłka, gruszki lub śliwki.
Składniki na ciasto z rabarbarem bez pieczenia:
Warstwa z rabarbaru:
- 800 g rabarbaru
- 6 - 7 łyżek cukru
- 1 galaretka cytrynowa
Warstwa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (razem 80 g)
- 750 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny w proszku
Dodatkowo:
- 300 g herbatników kakaowych lub maślanych
- 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
Jak zrobić ciasto z rabarbarem bez pieczenia?
- Z rabarbaru zdjąć cienką warstwę skórki, pokroić na 2 cm kawałki i razem z cukrem gotować do czasu, aż rabarbar prawie całkowicie się rozpadnie.
- Do gorącego rabarbaru wsypać galaretkę i mieszać do czasu całkowitego jej rozpuszczenia (nie gotować).
- Rabarbar nieco wystudzić i rozsmarować na herbatnikach, którymi wyłożyć wcześniej foremkę. Foremkę wstawić na 10 minut do lodówki.
- W 100 ml mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem.
- Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając gotować, aż zgęstnieje.
- Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
- Lekko wystudzoną żelatynę trzepaczką dokładnie wmieszać w wystudzony budyń.
- Budyń rozłożyć równomiernie na warstwie z rabarbaru i przykryć herbatnikami.
- Na herbatniki wylać wystudzone i lekko tężejące galaretki, wcześniej rozpuszczone w 750 ml gorącej wody.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5, a najlepiej na 12 godzin do lodówki.
Zobacz również: ciasto bez pieczenia z galaretek.
super propozycja kiedy nie chce włączac sie piekarnika
OdpowiedzUsuńSzybko, prosto i z pewnością smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, gdy za oknem coraz cieplej takie ciasta bez pieczenia pasują idealnie :)
OdpowiedzUsuń