Grillowany mini kebab z cukinią
Przypieczony z wierzchu i soczysty w środku grillowany mini kebab z cukinią. Idealne danie na lekki obiad dla rodziny i przyjaciół do podania w ogrodzie.
Najlepsze kebaby wychodzą z jagnięciny i grillowane na grillu opalanym węglem drzewnym. Niestety jagnięcinę trudno jest czasami dostać i najczęściej robię kebaby z indyka lub łopatki wieprzowej, a że mieszkam w bloku to i grill często zastępuję patelnią grillową. W kebabach z patelni brakuje mi nieco tego drzewnego zapachu, ale smak pozostaje bez zmian.
Grillowane mini kebaby z cukinią polecam wszystkim, którzy nie przepadają za ociekającymi w tłuszczu karkówkami i kiełbaskami z grilla, ale lubią grillowanie. Jeśli zbyt mocno kebabów nie spieczemy, to bez obaw można podać je dzieciom.
Składniki na grillowane mini kebaby z cukinią:
- 1,2 kg mielonego mięsa z indyka lub jagnięciny
- 3 - 4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 3 gałązki pietruszki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub przeciśnięte przez praskę 3 ząbki świeżego
- 2,5 łyżeczki soli
(wymienione wyżej przyprawy, można zastąpić 3 - 4 łyżkami dobrej przyprawy kebab-gyros)
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki oleju
Cukinia:
- 2 małe cukinie
- 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
- pieprz
- sól
Jak zrobić grillowany mini kebab z cukinią?
- Mięso wymieszać z przyprawami i posiekaną pietruszką, odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny.
- Następnie wymieszać i formować z mięsa niezbyt duże podłużne wałeczki, długie na około 10 cm.
- Po uformowaniu delikatnie obtoczyć w mące i lekko spłaszczyć. Wałeczki z mięsa można również nadziać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków lub metalowe szerokie szpadki. Mięso na patyczkach łatwiej będzie obracać na grillu, u mnie bez patyczków, gdyż smażyłam na patelni grillowej.
- Patelnię grillową posmarować olejem i smażyć w trakcie obracając kotleciki kilka razy, aby dobrze były przypieczone. Mięso z indyka jest delikatne i nie wymaga długiego grillowania.
- Po usmażeniu odłożyć mięso na chwilę, aby zatrzymał się proces pieczenia.
- Cukinie pokroić w 1,5 cm plastry, posmarować delikatnie olejem, oprószyć solą i przyprawami. Grillować do delikatnego przyrumienienia.
Pyszna obiadowa propozycja :)
OdpowiedzUsuńSuper, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mini kebaby.
OdpowiedzUsuńapetycznie :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńSuper, ciekawy i pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuje, tylko trzeba będzie poczekać na lepszą pogodę
OdpowiedzUsuń