Kluski kładzione ze szpinakiem
Pyszne i szybkie do zrobienia kluski kładzione ze szpinakiem mogą z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż do obiadu. Kluski świetnie pasują do mięsa albo jako dodatek do zupy.
Kluski kładzione ze szpinakiem mogą stanowić samodzielne danie, wystarczy polać je roztopionym masłem lub dodać chudy podsmażony boczek i posypać odrobiną parmezanu. Do klusek, zamiast szpinaku można dodać natkę pietruszki, suszone pomidory lub koncentrat pomidorowy.
Zielone kluski ze szpinakiem powinny spodobać się zwłaszcza dzieciom. Osobiście bardzo je lubię i smakują mi bez żadnych dodatków. Lubicie takie kluski?
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Składniki na kluski kładzione ze szpinakiem:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wody
- 150 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
Jak zrobić kluski kładzione ze szpinakiem?
- Rozmrozić szpinak i odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Trzepaczką roztrzepać jajka z wodą, następnie dodać partiami mąkę, szpinak, sól i na koniec roztopione masło.
- Ciasto na kluski odstawić na około 5 minut.
- W dużym raczej płaskim garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki soli.
- Do gotującej się wody wrzucać łyżką niezbyt duże porcje ciasta. Kluseczki będą bardziej kształtne, jeśli łyżkę z ciastem przed wrzuceniem ustawimy pionowo do lustra wody i zepchniemy z niej ciasto drugą łyżką. Woda powinna cały czas się gotować.
- Kluski gotować na umiarkowanej mocy palnika około 5 minut od momentu wypłynięcia i powiększenia się objętości klusek. Jeśli kluski zbyt długo nie wypływają, należy delikatnie zamieszać. Kluski najlepiej gotować partiami wtedy się nie posklejają.
- Kluski kładzione ze szpinakiem pasują do mięsa zamiast ziemniaków lub jako dodatek do zupy np. pomidorowej.
Zobacz również: kluski śląskie.
wspaniały obiadek
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo te klusku muszą być naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuń