Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami
Pyszna, zdrowa i prosta do zrobienia pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami. Idealny dodatek do kanapek na śniadanie, jako pyszna przekąska z warzywami lub serem.
W tej chwili numerem jeden w moim domu jest lekko pikantna pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami. Pasuje praktycznie do wszystkiego, świetnie smakuje zarówno z dodatkami mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Wypróbujcie koniecznie, a na pewno ją pokochacie. Mam nadzieję, że również lubicie takie pasty. Czy macie swoją ulubioną pastę?
Do pasty użyłam słonecznika łuskanego BIO Polskie Młyny, który pochodzi z ekologicznych upraw i nie zawiera szkodliwych dla zdrowia związków. Słonecznik z takiej uprawy ma może nieco mniejsze ziarenka, ale jest smaczniejszy i bez obaw można go podać dzieciom.
Składniki na pastę ze słonecznika z suszonymi pomidorami:
- 150 g ziarna słonecznika (u mnie słonecznik łuskany BIO Polskie Młyny)
- 70 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
- garść listków bazylii (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
- oliwa do namoczenia pomidorów
Jak zrobić pastę ze słonecznika z suszonymi pomidorami?
- Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić na około 5 godzin, po tym czasie odcedzić ziarna na sitku i przepłukać zimną wodą.
- Suche pomidory najpierw na 5 minut zalać gorącą wodą, a następnie przełożyć do oliwy z oliwek i odstawić na około 30 minut. Jeśli mamy suszone pomidory ze słoika w oliwie moczenie pominąć.
- Pomidory i czosnek pokroić na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki pasty włożyć do misy blendera i rozdrobnić, aby powstała kremowa pasta. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, należy dodawać stopniowo po kilka łyżek wody lub oliwy, w której były moczone pomidory.
- Pastę przechowywać w lodówce.
- Podawać z pieczywem, warzywami lub serami.
- Proporcje składników najlepiej dostosować do swoich upodobań. U mnie pasta jest lekko pikantna i z wyraźnie wyczuwalnym smakiem suszonych pomidorów.
Zobacz również: chałwa ze słonecznika z daktylami.
Uwielbiam takie pasty :-)
OdpowiedzUsuńPyszna, już jadłam podobną, ale nie miałam przepisu na nią ❤
OdpowiedzUsuńCoś pysznego.Super
OdpowiedzUsuńZdrowo i na pewno smacznie :) Chętnie zrobię taką pastę :)
OdpowiedzUsuńFajne smarowidło do pieczywa!
OdpowiedzUsuńBrzmi fajnie :-) Muszę koniecznie spróbować :-)
OdpowiedzUsuńSuper, taka pasta ze świeżym pieczywem musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie pasty :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pasty
OdpowiedzUsuńJa te uwielbiam pasty kanapkowe, ale takiej jeszcze nie próbowałam. Mam wszystkie składniki, więc dziś spróbuję!
OdpowiedzUsuńNo nie przypuszczałam,że to takie dobre. Zrobiłam i gratuluję przepisu.
OdpowiedzUsuńSzalenie lubię taką pastę! Czasami dorzucam jeszcze puree z dyni - pycha ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis 😊, pasta jest przepyszna 😋
OdpowiedzUsuń