Ratatuj - warzywa pieczone w pomidorach

/ 3

Ratatuj to bardzo zdrowe i niezbyt pracochłonne danie wegetariańskie, które można przygotować na pyszny obiad. Potrawa oczywiście nie tylko dla wegetarian, świetnie łączy się również z daniami mięsnymi i powinny pokochać ją osoby dbające o zdrowe odżywianie. Ratatuj to po prostu warzywa pieczone w pomidorach.

Warzywa pieczone w sosie pomidorowym
Zawsze staram się, aby posiłki zawierały dużo warzyw, które po prostu uwielbiam. Sama to pewnie mogłabym jeść je bez dodatków, ale ze względu na męską część domowników koniecznie musi być mięso, gdyż samym warzywnym posiłkiem się nie najadają. Ratatuj będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli sos pomidorowy pod warzywami będzie z dodatkiem pieczonej papryki. Ratatuj to odpowiednio przyprawione i pieczone warzywa w pomidorach.

Ratatuj jest bardzo fajnym daniem, gdyż składniki do jego zrobienia można przygotować wcześniej i do czasu pieczenia trzymać w pojemnikach do przechowywania żywności. Przygotowanie wcześniej składników zdecydowanie przyśpieszy czas oczekiwania na obiad. Do pojemników spożywczych przekładam również ratatuj, który nie zostanie zjedzony i chętnie cieszę się jego smakiem później. W przypadku tego dania, pojemnik spożywczy można najpierw wykorzystać do przygotowania sosu, zanurzenia w nim plastrów warzyw przed pieczenie, a po upieczeniu zamknąć i schować do lodówki to, co pozostało. Zaoszczędzi to nam czas, który poświęcamy na zmywanie dodatkowych naczyń, przygotowując posiłek.
Pojemniki do kuchni
Duży wybór pojemników kuchennych niezastąpionych w przygotowaniu posiłków i organizacji przestrzeni w kuchni posiada Fabryka Form. Jest z czego wybierać, w ofercie są  uwielbiane przeze mnie pojemniki szklane, które są szczelne i bardzo pojemne. Można również zaopatrzyć się w funkcjonalne pojemniki na żywność plastikowe lub wybrać piękne ceramiczne, a jeśli stawiamy na trwałość i solidność, to najlepsze będą metalowe. W Fabryce Form pojemniki do kuchni stanowią tylko część bogatego asortymentu. Można tam również dostać wiele innych niezbędnych w kuchni i domu artykułów.
Szybki obiad z pieczonego bakłażana, cukinii i pomidora w sosie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 45 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: wegetariańska
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na ratatuj, czyli warzywa pieczone w pomidorach

Składniki na ratatuj:

  • 2 małe cukinie
  • 2 małe bakłażany
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
  • 1 papryka czerwona (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
    Opis krok po kroku 

Jak zrobić ratatuj?

  1. Paprykę przekroić na pół i wyjąć gniazdo nasienne. Położyć na papier do pieczenia cięciem w dół i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut, aż papryka zmięknie i skóra zacznie ciemnieć. Po upieczeniu zdjąć skórę i drobno pokroić.
  2. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.
  3. Następnie dodać passaty pomidorowej lub pomidory z puszki, pokrojoną paprykę, oregano, bazylię i tymianek i gotować na średniej mocy palnika, aż płyn nieco się zredukuje. W międzyczasie dodać sól i pieprz do smaku.
  4. Powstały sos przełożyć do formy.
  5. Bakłażany, cukinię i pomidory umyć i pokroić w 0,5 cm plastry. Pomidory najlepiej kroić rozpoczynając z góry, a kończąc przy miejscu, gdzie była przytwierdzona łodyga. Tak pokrojone pomidory bardziej zachowują kształt po upieczeniu i nie wypadają z nich pestki.
  6. Plastry warzyw układać na przemian dość ciasno jeden za drugim, rozpoczynając od brzegu formy.
  7. Z oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i tymianku rozmieszać sos do posmarowania warzyw.
  8. Sosem posmarować ułożone w formie warzywa, starając się, aby czosnek trafił między plastry warzyw.
  9. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 - 180 stopni C przez około 45 - 50 minut. Na 10 - 15 minut przed końcem pieczenia rozkryć, aby delikatnie warzywa się zapiekły.
  10. Ratatuj świetnie smakuje samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Rewelacyjnie sprawdzi się w zestawieniu z grillowanym mięsem.
  11. Ratatuj jest pyszny na ciepło, jak również po wystudzeniu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady