Sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami

/ 15

Sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami to pyszne ciasto do zrobienia latem na deser. Prosty deser, który z łatwością przygotuje każdy, nawet mniej obyty w kuchni.

Ciasto z sera na zimno z truskawkami
Sezon na truskawki trwa, dlatego nie może u mnie zabraknąć sernika bez pieczenia z ich dodatkiem. Miał być sernik z samymi truskawkami, ale w zapasach po zimie zachowała się puszka brzoskwiń, które świetnie sprawdziły się w tym serniku. Jeśli macie świeże brzoskwinie, to należy z nimi postąpić podobnie jak z truskawkami. Sernik ze świeżymi brzoskwiniami będzie jeszcze lepszy.

Upał nie odpuszcza, dlatego w kuchni staram się spędzać jak najmniej czasu. Na obiad zazwyczaj powstają dania, które szybko się przygotowuje, a z ciast to raczej takie bez pieczenia. Ten sernik jest niezbyt słodki, bardzo owocowy i idealnie pasuje na taką pogodę.
Sernik na zimno z galaretką i truskawkami
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma: 23 cm x 33 cm x 7 cm

Składniki na sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami:

  • 1 kg sera białego twarogowego
  • 300 ml śmietany 30%
  • 6 - 8 łyżek cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (820 g)
  • 2 galaretki cytrynowe

Warstwa z truskawek:

  • 700 g truskawek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 galaretki truskawkowe

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników 

Jak zrobić sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami?

  1. Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, a syrop zagotować i rozpuścić w nim galaretki cytrynowe i wystudzić.
  2. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier puder.
  3. Następnie dodawać po łyżce ser i krótko miksować, a na koniec rozdrobnione brzoskwinie i lekko tężejący syrop z galaretkami. Miksować tylko do połączenia się składników.
  4. Masę serową przelać do formy wyłożonej herbatnikami i wstawić do lodówki.
  5. Truskawki gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż nie będzie widać surowych truskawek. Masy powinno być około 750 - 800 ml, jeśli jest mniej dodać wrzątku i ponownie zagotować.
  6. Masę truskawkową zdjąć z palnika i rozpuścić w niej galaretki truskawkowe. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  7. Wystudzoną galaretkę z truskawkami wylać na wierzch sernika i chłodzić przez co najmniej 12 godzin. Bardziej niecierpliwi mogą już jeść sernik po 5 godzinach, chociaż nie będzie on jeszcze aż tak bardzo zastygnięty, jak po dłuższym spędzeniu w lodówce.

    Zobacz również: sernik na zimno z truskawkami.

Komentarze

  1. Mniam, do kawusi taki kawałek by mi się przydał :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciacha są najlepsze latem :-) Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, idealny na letnie upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja. Od samego patrzenia... oj kusi!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak fajnie, że bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie ciasta, zwłaszcza latem!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam super przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały sernik zjadłam bym kawałek ,super przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Boski serniczek. Prezentuje się niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ równa galaretka! Super ; ) Osobiście nie dam rady takiej zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealny, będę musiała zrobić bo nie wytrzymam. Dawno nie jadłam sternika

    OdpowiedzUsuń
  12. Prezentuje się bardzo pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zabieram sie za robienie tego sernika bo wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady