Sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami
Sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami to pyszne ciasto do zrobienia latem na deser. Prosty deser, który z łatwością przygotuje każdy, nawet mniej obyty w kuchni.
Sezon na truskawki trwa, dlatego nie może u mnie zabraknąć sernika bez pieczenia z ich dodatkiem. Miał być sernik z samymi truskawkami, ale w zapasach po zimie zachowała się puszka brzoskwiń, które świetnie sprawdziły się w tym serniku. Jeśli macie świeże brzoskwinie, to należy z nimi postąpić podobnie jak z truskawkami. Sernik ze świeżymi brzoskwiniami będzie jeszcze lepszy.
Upał nie odpuszcza, dlatego w kuchni staram się spędzać jak najmniej czasu. Na obiad zazwyczaj powstają dania, które szybko się przygotowuje, a z ciast to raczej takie bez pieczenia. Ten sernik jest niezbyt słodki, bardzo owocowy i idealnie pasuje na taką pogodę.
Składniki na sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami:
- 1 kg sera białego twarogowego
- 300 ml śmietany 30%
- 6 - 8 łyżek cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (820 g)
- 2 galaretki cytrynowe
Warstwa z truskawek:
- 700 g truskawek
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo:
- 150 g herbatników
Jak zrobić sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami?
- Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, a syrop zagotować i rozpuścić w nim galaretki cytrynowe i wystudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier puder.
- Następnie dodawać po łyżce ser i krótko miksować, a na koniec rozdrobnione brzoskwinie i lekko tężejący syrop z galaretkami. Miksować tylko do połączenia się składników.
- Masę serową przelać do formy wyłożonej herbatnikami i wstawić do lodówki.
- Truskawki gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż nie będzie widać surowych truskawek. Masy powinno być około 750 - 800 ml, jeśli jest mniej dodać wrzątku i ponownie zagotować.
- Masę truskawkową zdjąć z palnika i rozpuścić w niej galaretki truskawkowe. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzoną galaretkę z truskawkami wylać na wierzch sernika i chłodzić przez co najmniej 12 godzin. Bardziej niecierpliwi mogą już jeść sernik po 5 godzinach, chociaż nie będzie on jeszcze aż tak bardzo zastygnięty, jak po dłuższym spędzeniu w lodówce.
Zobacz również: sernik na zimno z truskawkami.
Mniam, do kawusi taki kawałek by mi się przydał :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacha są najlepsze latem :-) Pyszne
OdpowiedzUsuńSuper, idealny na letnie upalne dni :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja. Od samego patrzenia... oj kusi!
OdpowiedzUsuńJak fajnie, że bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta, zwłaszcza latem!
OdpowiedzUsuńMniam mniam super przepis :D
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik zjadłam bym kawałek ,super przepis
OdpowiedzUsuńBoski serniczek. Prezentuje się niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAleż równa galaretka! Super ; ) Osobiście nie dam rady takiej zrobić.
OdpowiedzUsuńIdealny, będę musiała zrobić bo nie wytrzymam. Dawno nie jadłam sternika
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo pysznie ;)
OdpowiedzUsuńZabieram sie za robienie tego sernika bo wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń