Zdrowe odżywianie – od czego zacząć?

/ 4

Najwyższy czas zadbać o siebie i swoje zdrowie, a pierwszym krokiem będzie wprowadzenie zmian do Twojej codziennej rutyny żywnościowej. Musisz zacząć zwracać większą uwagę na to, co jesz i w jakich ilościach. Poniżej poznasz wszystkie zasady i porady związane ze zdrowym i zbilansowanym odżywianiem, co wbrew pozorom nie jest takie trudne i skomplikowane.

Zdrowe jedzenie

Podstawy zdrowej diety

Zacznijmy od kilku najważniejszych faktów, których musisz być świadomy, by zacząć stopniowo wprowadzać w swoje życie zasady zdrowego odżywiania. Pierwszą istotną rzeczą są proporcje oraz częstotliwość jedzenia posiłków w ciągu dnia. Istnieje niestety błędne przekonanie, że im mniej będziemy jeść, tym szybciej uda nam się schudnąć i zachować zdrowy wygląd – to absolutny mit.

Podstawy zbilansowanej diety opierają się przede wszystkim na proporcjach 45:40:15 i już tłumaczymy o co chodzi:

  • 45% posiłków w ciągu dnia powinno składać się z ziaren i produktów strączkowychowies, jęczmień, kukurydza, fasola szparagowa, ciecierzyca, soczewica i inne;
  • 40% posiłków powinno zawierać warzywa i owoce;
  • 15% diety to wszelkie produkty bogate energetycznieryby, chude mięso, nabiał, tłuszcze i cukry.
Natomiast w kwestii regularności jedzenia również trzeba zachować pewien schemat. Najczęściej zaleca się spożywanie 4-5 posiłków dziennie mniej więcej co 3 godziny – brzmi to bardzo syto? I o to właśnie chodzi! Regularne i nieco mniejsze porcje posiłków o wiele lepiej i skuteczniej będą zaspokajały Twój głód, dzięki czemu będziesz mógł raz na zawsze skończyć z podjadaniem. Co więcej, Twój organizm po pewnym czasie przyzwyczai się do konkretnych wielkości porcji oraz częstotliwości, co będzie również sprzyjać pobudzeniu procesu metabolizmu.

Nie od dziś też wiadomo, że to, co naturalne jest też najchętniej polecane i najzdrowsze, dlatego koniecznie patrz na etykiety i wybieraj produkty jak najmniej przetworzone. Taka modyfikowana żywność niestety nie wpływa pozytywnie na nasz organizm i może powodować różnego rodzaju efekty uboczne, jak na przykład tycie i brak widocznych rezultatów odchudzania. Wybieraj rozsądnie i wspieraj regionalnych rolników i producentów żywności, a więc postaw na jakość Twojej żywności.

Zdrowe rzeczy do jedzenia – co wybrać?

Teraz przejdźmy do konkretów, czyli artykułów żywnościowych, które koniecznie należy wprowadzić do swojej codziennej diety. Będziesz mógł je wykorzystać zarówno przy przygotowywaniu śniadań, obiadów, kolacji, jak i traktować jako smaczną i pełnowartościową przekąskę w ciągu dnia. Sprawdź, które produkty są polecane przez lekarzy i dietetyków:

  • Oleje lniane lub rzepakowe, ryby morskie oraz pieczywo z mąki pełnoziarnistej żytniej – to przedstawiciele tłuszczów nienasyconych jak omega-3 i omega-6, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, a są one niezbędne do utrzymania równowagi zdrowotnej.
  • Suszone owoce mogą posłużyć jako dodatek do dań i deserów, a także jako samodzielna przekąska. Posiadają one wiele cennych składników odżywczych, ale niestety potrafią być też wysoko kaloryczne, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. Dobrej jakości i nieprzetworzone suszone owoce możesz zakupić na https://jawo2008.pl/, gdzie znajdują się naturalne i ekologiczne produkty.
  • Mięso to ważny element zbilansowanej diety, aczkolwiek można pominąć je w przypadku diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Jednak należy pamiętać, by uzupełnić swoją dietę alternatywnymi produktami zastępczymi, by nie zabrakło Ci żadnych niezbędnych składników. Najlepiej jest wybierać chude mięso wołowiny, cielęciny lub drobiu, a także wspomniane wcześniej ryby morskie.
  • Olej kokosowy to bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które należy wybierać częściej jako tłuszcze roślinne.
    (Artykuł zewnętrzny)

Komentarze

  1. Ja stawiam na dużo warzyw i owoców do każdego posiłku:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam owoce i warzywa, mam za to problem z 3 godzinną przerwą między posiłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My jemy dużo owoców i warzyw,moja kuchnia bez mięsa nie przejdzie,chłopaki wołają i koniec.

    OdpowiedzUsuń
  4. Staramy się, choć czasem nie jest prosto ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady