Wegetariańskie potrawy dla mięsożerców

/ 5

Kuchnia wegetariańska to jeden z najmodniejszych trendów jedzeniowych obecnego sezonu. Jej potrawy pojawiają się coraz częściej w restauracjach, a zainteresowaniem zaczynają cieszyć się też bezmięsne wersje znanych od dekad smakołyków. Oto kilka pomysłów na dania, które pokochają także mięsożercy.

Obiad bezmięsny
Wegański smalec z fasoli
Smalec z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem to jedna z twoich ulubionych przekąsek? Teraz możesz przygotować ją w wersji wege. Wystarczy wykorzystać do tego… białą fasolę. Potrzebne będą:
  • 2 puszki białej fasoli konserwowej,
  • 2 duże cebule,
  • małe jabłko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, opcjonalnie majeranek,
  • olej.
Zacznij od posiekania cebuli, a następnie podsmaż ją na patelni. Stopniowo dodawaj potarte jabłko i czosnek. Fasolę zblenduj na gładką masę, wrzuć  do niej zarumienione składniki z rondelka i dopraw według uznania, a na koniec wymieszaj. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, dodaj dwie łyżki wody.

Skrzydełka z kalafiora z hummusem
To danie może zastąpić często goszczące na imprezach skrzydełka z kurczaka. Wystarczy kupić:
  • dużego kalafiora,
  • jajko,
  • mąkę pełnoziarnistą,
  • sól, pieprz, ostrą paprykę, granulowany czosnek,
  • płatki kukurydziane,
  • ciecierzycę,
  • cytrynę,
  • tahini,
  • czosnek,
  • oliwę z oliwek.
Zacznij od hummusu. Odsączoną ciecierzycę (puszka) zblenduj z 2 łyżkami soku z cytryny, 3 łyżkami tahini, posiekanym ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Gotowe! Wstaw danie do lodówki. Pamiętaj, możesz kupić hummus, ale uważnie czytaj jego skład. Najlepszym rozwiązaniem będzie hummus naturalny, np. http://www.primavika.pl/hummus-naturalny.
Następnie ugotuj kalafiora al dente i rozdziel na różyczki. Całość obtocz w cieście z 2 jajek, 4 łyżek mąki pełnoziarnistej i przypraw. Całość posyp płatkami kukurydzianymi i piecz w temp. 180°C na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Skrzydełka przed podaniem posmaruj cienką warstwą hummusu.

Burger z buraka
Amerykańskie burgery coraz częściej można spotkać w wersji wege. Najpopularniejsze są te z kotletami z batatów, bobu czy marchewki. Ciekawą alternatywą jest burger na bazie buraka. Co będzie ci do niego potrzebne?
  • 3 duże buraki,
  • 1 woreczek kaszy jaglanej (ok. 100 g),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • ulubione przyprawy,
  • bułki do burgerów,
  • sałata,
  • ulubiony dip,
  • pomidor (żółty lub czerwony).
Buraki ugotuj, a po przestudzeniu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną i dodaj ją do buraczanej masy razem z posiekanym czosnkiem i mąką pełnoziarnistą. Dosyp ulubionych przypraw i wymieszaj. Uformuj kotleciki i upiecz je w piekarniku. Pod koniec dodaj bułki do burgerów. Po wyjęciu na połówki bułek połóż sałatę, buraczane burgery, ulubiony dip (możesz wykorzystać także hummus) oraz plastry pomidora. Tak przygotowane danie będzie nie do odróżnienia nawet dla najbardziej wytrawnego mięsożercy!
„Artykuł zewnętrzny”

Komentarze

  1. Pasztet z fasoli robię często i bardzo lubię. Muszę spróbować burgera z buraka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam zrobić smalec z fasoli! Myślę, że musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pasztety warzywne są pyszne :) Np. z cieciorki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mogę się oprzeć aby wypróbować, super

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady