Kaszotto z mięsem z szybkowaru
Kaszotto z mięsem z szybkowaru to pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania danie na obiad. Bez dużego wysiłku można zrobić posiłek z kaszy pęczak, warzyw i mięsa, który na pewno wszystkim będzie smakował i poproszą o dokładkę.
Ostatnio mniej publikowałam, ale to ze względu na remont i słaby dostęp do sprzętu kuchennego. Całe szczęście, że przed remontem pozostawiłam na wierzchu elektryczny szybkowar, który uratował nas przed jedzeniem tylko zimnych dań lub tych na zamówienie. Posiłki z szybkowaru, może nie były wyszukane, ale smaczne i zdrowsze od tych zamawianych na wynos. Jeszcze nigdy tak bardzo nie cieszyliśmy się z faktu posiadania szybkowaru.
Jednym z dań przygotowanych w szybkowarze było kaszotto z mięsem, które zrobiłam z łopatki wieprzowej, mojej ulubionej kaszy pęczak, marchewki i selera. Mięso do tego dania można wcześniej obsmażyć, chociaż i bez tego wychodzi bardzo dobre i praktycznie rozpływa się w ustach. Dodany koncentrat nadaje przyjemnego, lekko pomidorowego smaku i dodatkowo zagęszcza sos. Danie jednogarnkowe, które łatwo zrobić, a do tego dobrze smakuje i niezbyt dużo kosztuje.
Składniki na kaszotto z mięsem z szybkowaru:
- 1,2 kg łopatki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 - 3 marchewki
- 1/2 korzenia selera
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 1/2 szklanki kaszy pęczak (szklanka o pojemności 250 ml)
Jak zrobić kaszotto z mięsem z szybkowaru?
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki (3 cm x 3 cm) i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
- Na dno szybkowaru wsypać kaszę pęczak, delikatnie oprószyć solą i zalać 4 1/2 szklanki wody (stosunek kaszy do wody 1:3).
- Na kaszę wyłożyć pokrojoną w pióra i podsmażoną cebulę i przekrojone ząbki czosnku.
- Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
- Na cebuli układać warstwami podsmażone mięso, z każdej strony posypując solą i przyprawami.
- Koncentrat wymieszać z 4 łyżkami wody i wylać na mięso.
- Na mięso wyłożyć obrane i pokrojone w 2 - 3 cm kawałki warzywa, posypując je delikatnie solą.
- Zamknąć szybkowar i ustawić na 45 - 50 minut z samoczynnym rozprężeniem po ugotowaniu.
- Po otwarciu kaszotto wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zobacz również: mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami.
Bardzo apetyczne, nigdy nie gotowałam w szybkowarze, ale podobno warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny dobór przypraw. Bardzo smakowita potrawa :)
OdpowiedzUsuńale super pomysł, apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńustawiamy ręcznie czy na jakiś program ?
OdpowiedzUsuńRęcznie, na 45 - 50 minut z samoczynnym rozprężeniem po ugotowaniu. W przepisie punkt 8 sposobu przygotowania.
Usuń