Klopsiki z indyka w sosie czosnkowym
Klopsiki z indyka w sosie czosnkowym to pyszne i łatwe do zrobienia danie na szybki domowy obiad. Bardzo aromatyczne i lekko pikantne klopsiki w delikatnie czosnkowym sosie, na pewno przypadną do gustu osobom lubiącym smak czosnku.
Przepis na klopsiki z indyka w sosie czosnkowym jest łatwym daniem do zrobienia na domowy obiad. Intensywność czosnkowego smaku zależy od ilości czosnku, który dodamy do klopsików i sosu. U mnie czosnek jest wyczuwalny, ale umiarkowanie i po zjedzeniu klopsików można wyjść i nikt nie będzie unikać naszego towarzystwa. Sos czosnkowy zawiera czosnek podsmażony i gotowany z mlekiem, dlatego zmienia się jego intensywność i ma łagodniejszy, przyjemniejszy smak.
Klopsiki z indyka najlepiej robić z mięsa mielonego z różnych części indyka, gdyż sama pierś jest chuda i klopsiki mogą być zbyt twarde. Najczęściej klopsiki robię z mielonego udźca z indyka.
U mnie wszyscy klopsiki z indyka lubią podane z kaszą jęczmienną i surówką z korzenia selera.
Przepis na klopsiki z indyka w sosie czosnkowym:
- 1200 g mielonego indyka
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
- olej do smażenia
Sos czosnkowy:
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml bulionu drobiowego lub wody
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie czosnkowym?
- Do mięsa dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, płatki chili, kaszę lub bułkę, sól i pieprz.
- Mięso dokładnie wyrobić i uformować klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. Podczas formowania dłonie zanurzać w zimnej wodzie, wtedy mięso nie będzie kleić się do rąk.
- Klopsiki obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Na lekko rozgrzanym maśle podsmażyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek (nie przypalić). Dodać rozmieszaną w zimnym mleku mąkę i ciągle mieszając chwilę gotować na małej mocy palnika.
- Następnie zwiększyć płomień i dodać podgrzany bulion lub wodę, przyprawić solą i pieprzem, zagotować.
- Do sosu włożyć podsmażone klopsiki i gotować pod przykryciem około 20 - 25 minut. W międzyczasie delikatnie zamieszać, aby sos się nie przypalił.
- Pulpeciki podawać z kaszą jęczmienną lub tłuczonymi ziemniakami.
Zobacz również: klopsiki z indyka w sosie koperkowym.
Bardzo apetyczny obiad, jestem fanką klopsików :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja na danie obiadowe. Chętnie bym skosztował
OdpowiedzUsuńA ja robię pulpeciki wyłącznie z piersi indyka właśnie dlatego, że są chude. Dzięki temu taki obiad jest lżejszy dla żołądka. Nigdy nie wyszły mi twarde, ale fakt, że ja klopsików nie smażę, tylko wkładam do gotującej się wody... ostatnio mam mało pomysłów na obiad, więc trochę poszperam. Z tego przepisu też coś na pewno wykorzystam "po swojemu". Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :) Według mnie, obsmażenie powoduje zamknięcie z wierzchu mięsa i w klopsikach zostaje więcej smaku. Jeśli mięsa się nie obsmaża, to wszystko wygotowuje się i trafia do sosu lub wody.
Usuń