Podgrzewacz do potraw — niezbędne wyposażenie każdej kuchni

/ 2

Podgrzewacze do potraw cieszą się coraz większą popularnością, gdyż wiele osób dba o zdrowe odżywianie i posiłki przygotowuje w domu. Zupa lub główne danie obiadowe najlepiej smakują podane na ciepło. Podgrzewacz do potraw pozwala na zachowanie ciepłego posiłku bez względu na to, gdzie jest podany.

Żaroodporne naczynie do podgrzewania potraw

Podgrzewacz do potraw — przydatne naczynie, czy zbędny wydatek?

Wiele razy zdarzyło się, że obiad ugotowany, a domownicy lub goście zwlekają z przyjściem. Zastanawiasz się wtedy co zrobić, aby przygotowana pyszna potrawa była jednakowo ciepła dla wszystkich, nawet tych spóźnialskich? Zbyt długie gotowanie nie jest wskazane, gdyż potrawy tracą zarówno na wyglądzie, jak i wartościach odżywczych. Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji będzie żaroodporne naczynie z podgrzewaczem, które jest doskonałym sposobem na zachowanie przygotowanego dania w odpowiedniej temperaturze do spożycia.

Naczynie do podgrzewania jest bardzo funkcjonalne, gdyż jest żaroodporne i można w nim przygotować danie, a później podać od razu na stół w salonie, na tarasie, czy też w ogrodzie. Naczynia można zmywać w zmywarce i używać ich zarówno w piekarniku, jak i mikrofalówce. Zakup takiego podgrzewacz na pewno nie jest zbędnym wydatkiem, tylko bardzo przydatnym i praktycznym nabytkiem, który warto posiadać w swojej kuchni.
Naczynie żaroodporne do podgrzewania

Jaki najlepiej wybrać podgrzewacz do potraw?

Bogaty asortyment podgrzewaczy do potraw można znaleźć w sklepie Europ.
Każde żaroodporne naczynie do podgrzewacza umieszczone jest na solidnym, stalowym stojaku, który jest bardzo estetycznie wykonany i pięknie prezentuje się na stole. Wszystkie naczynia wyposażone są również w praktyczne stalowe pokrywki. Do podgrzewania naczynia są wykorzystywane świeczki typu tealight, które długo utrzymują jedzenie w odpowiedniej temperaturze.

W sprzedaży dostępne są różne wzory i kształty podgrzewaczy, począwszy od pięknej wazy na zupę z dołączoną chochlą do jej nalewana, a skończywszy na pięknych naczyniach do zapiekania, które mogą prosto z piekarnika trafić na stół w jadalni. Obecnie modne są naczynia w owalnym kształcie i takie również są dostępne podgrzewacze.
Naczynia żaroodporne do podgrzewania potraw
Przepis na zapiekankę makaronową, którą można przygotować i podgrzewać w podgrzewaczu do potraw.

Składniki:
(na 4 - 5 porcji)
    Zapiekanka z makaronem, brokułami i boczkiem
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego 
  • 250 g dobrego boczku wędzonego 
  • 1 brokuł 
  • 250 g mozzarelli (2 kulki) 
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 
  • 100 ml śmietany 18% 
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • pieprz świeżo mielony 
  • sól 
  • garść listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Boczek pokroić w słupki i podsmażyć do uzyskania brązowego koloru. 
  2. Makaron podgotować w osolonej wodzie około 5 minut, ma być al'dente, odcedzić i wrzucić do naczynia żaroodpornego, w którym będzie pieczona zapiekanka. 
  3. Brokuła gotować około 5 minut bez przykrywania, w wodzie z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli i cukru, odcedzić i podzielić na mniejsze różyczki. 
  4. Śmietanę wymieszać z pomidorami i dodać czosnek, bazylię i oregano. 
  5. Makaron wymieszać z boczkiem i śmietaną z pomidorami, oprószyć pieprzem i solą. 
  6. Pomiędzy makaron i boczek powkładać kawałki brokuła, a na wierzchu położyć plastry mozzarelli, przyprawić pieprzem i odrobiną soli. 
  7. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut. 
  8. Zapiekanka najlepiej smakuje posypana listkami świeżej bazylii.
    (artykuł inspirowany)

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady