Podgrzewacz do potraw — niezbędne wyposażenie każdej kuchni
Podgrzewacze do potraw cieszą się coraz większą popularnością, gdyż wiele osób dba o zdrowe odżywianie i posiłki przygotowuje w domu. Zupa lub główne danie obiadowe najlepiej smakują podane na ciepło. Podgrzewacz do potraw pozwala na zachowanie ciepłego posiłku bez względu na to, gdzie jest podany.
Podgrzewacz do potraw — przydatne naczynie, czy zbędny wydatek?
Wiele razy zdarzyło się, że obiad ugotowany, a domownicy lub goście zwlekają z przyjściem. Zastanawiasz się wtedy co zrobić, aby przygotowana pyszna potrawa była jednakowo ciepła dla wszystkich, nawet tych spóźnialskich? Zbyt długie gotowanie nie jest wskazane, gdyż potrawy tracą zarówno na wyglądzie, jak i wartościach odżywczych. Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji będzie żaroodporne naczynie z podgrzewaczem, które jest doskonałym sposobem na zachowanie przygotowanego dania w odpowiedniej temperaturze do spożycia.Naczynie do podgrzewania jest bardzo funkcjonalne, gdyż jest żaroodporne i można w nim przygotować danie, a później podać od razu na stół w salonie, na tarasie, czy też w ogrodzie. Naczynia można zmywać w zmywarce i używać ich zarówno w piekarniku, jak i mikrofalówce. Zakup takiego podgrzewacz na pewno nie jest zbędnym wydatkiem, tylko bardzo przydatnym i praktycznym nabytkiem, który warto posiadać w swojej kuchni.
Jaki najlepiej wybrać podgrzewacz do potraw?
Bogaty asortyment podgrzewaczy do potraw można znaleźć w sklepie Europ.Każde żaroodporne naczynie do podgrzewacza umieszczone jest na solidnym, stalowym stojaku, który jest bardzo estetycznie wykonany i pięknie prezentuje się na stole. Wszystkie naczynia wyposażone są również w praktyczne stalowe pokrywki. Do podgrzewania naczynia są wykorzystywane świeczki typu tealight, które długo utrzymują jedzenie w odpowiedniej temperaturze.
W sprzedaży dostępne są różne wzory i kształty podgrzewaczy, począwszy od pięknej wazy na zupę z dołączoną chochlą do jej nalewana, a skończywszy na pięknych naczyniach do zapiekania, które mogą prosto z piekarnika trafić na stół w jadalni. Obecnie modne są naczynia w owalnym kształcie i takie również są dostępne podgrzewacze.
Przepis na zapiekankę makaronową, którą można przygotować i podgrzewać w podgrzewaczu do potraw.
Składniki:
(na 4 - 5 porcji)
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 250 g dobrego boczku wędzonego
- 1 brokuł
- 250 g mozzarelli (2 kulki)
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
- 100 ml śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz świeżo mielony
- sól
- garść listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
- Boczek pokroić w słupki i podsmażyć do uzyskania brązowego koloru.
- Makaron podgotować w osolonej wodzie około 5 minut, ma być al'dente, odcedzić i wrzucić do naczynia żaroodpornego, w którym będzie pieczona zapiekanka.
- Brokuła gotować około 5 minut bez przykrywania, w wodzie z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli i cukru, odcedzić i podzielić na mniejsze różyczki.
- Śmietanę wymieszać z pomidorami i dodać czosnek, bazylię i oregano.
- Makaron wymieszać z boczkiem i śmietaną z pomidorami, oprószyć pieprzem i solą.
- Pomiędzy makaron i boczek powkładać kawałki brokuła, a na wierzchu położyć plastry mozzarelli, przyprawić pieprzem i odrobiną soli.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
- Zapiekanka najlepiej smakuje posypana listkami świeżej bazylii.
(artykuł inspirowany)
Super przepis na makaron :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny makaron :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń