Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem budyniowym to idealny deser na każde przyjęcie. Przepis na ciasto o umiarkowanej słodyczy, które na pewno polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Puszysty czekoladowy biszkopt świetnie łączy się z delikatnym kremem budyniowym i soczystymi borówkami, a do tego jeszcze odrobina czekolady.
Spis treści:
- Jak zrobić dobry krem budyniowy?
- Jak zrobić dobry biszkopt czekoladowy?
- Przepis na ciasto czekoladowe z kremem budyniowym
- Ciasto czekoladowe- składniki
- Krem budyniowy- składniki
- Polewa czekoladowa- składniki
- Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem budyniowym?
- Ciasto czekoladowe- przygotowanie
- Krem budyniowy- przygotowanie
- Polewa czekoladowa- przygotowanie
Jak zrobić dobry krem budyniowy?
Przygotowanie najlepiej rozpocząć od ugotowania i dokładnego wystudzenia budyniu, gdyż od niego zależy struktura kremu. Po ugotowaniu budyń powinien mieć gładką strukturę, jeśli budyń zbyt szybko zgęstnieje i utworzą się grudki, można je rozbić krótko blenderem. Do kremu budyń musi być zimny, a masło wyjęte z lodówki nie wcześniej niż 5 - 7 minut przed jego miksowaniem. Zbyt miękkie masło albo za ciepły budyń spowodują, że krem na pewno się rozwarstwi i nie będzie delikatny i kremowy. Wysoka temperatura panująca w kuchni również nie sprzyja robieniu kremu, gdyż wszystkie składniki będą zbyt miękkie i mogą się topić. Jeśli zaobserwujecie, że krem budyniowy zaczyna tracić puszystość najlepiej wstawić go do lodówki i dopiero po pewnym czasie powrócić do miksowania.Jak zrobić dobry biszkopt czekoladowy?
Jeśli chodzi o biszkopt czekoladowy, to podstawową zasadą jest dokładność i brak pośpiechu. Starannie ubić białka, stopniowo po łyżce dodawać cukier, po każdym wsypaniu dokładnie zmiksować, żółtka dodawać stopniowo, sypkie składniki przesiać i delikatnie łopatą wymieszać, przesiane mąki dosypywać stopniowo. W czasie pieczenia zbyt mocno ciasta nie wysuszyć, gdyż straci puszystość i będzie się kruszyć, po 30 minutach sprawdzić patyczkiem.Osobom doświadczonym w wypiekaniu na pewno powyższe porady są zbędne, ale wiem, że początki są trudne. Pamiętam, jak dawno temu zrobiłam pyszny krem czekoladowy, którym udekorowałam torcik, ale w kuchni było zbyt gorąco i zanim wstawiłam go do lodówki, artystyczne zdobienia z kremu zaczęły się coraz bardziej spłaszczać. Torcik był pyszny, ale wygląd już nie budził zachwytu. Teraz już wiem, że ważne są nie tylko składniki, ale i temperatura w kuchni.
Niezbyt wymagające pyszne ciasto czekoladowe z kremem budyniowym, które nie powinno sprawiać dużo trudności podczas robienia. Uwielbiam połączenie czekolady z kremem i owocami. Ciasto czekoladowe mogłabym jeść bez przerwy, gdyż jest bardzo delikatne i nie jest zbyt słodkie. Lubicie takie ciasta?
Przepis na ciasto czekoladowe z kremem budyniowym
Składniki na ciasto czekoladowe z kremem budyniowym:
Ciasto czekoladowe:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao naturalnego
Krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 200 g masła
Polewa czekoladowa:
- 150 g czekolady z co najmniej 45% kakao
- 50 g masła
- 1 łyżeczka miodu
Dodatkowo:
- 500 g borówek
Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem budyniowym?
Ciasto czekoladowe:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier.
- Gdy białka z cukrem będą już ubite, dodawać po jednym żółtku. Po każdym dodaniu krótko miksować, aby żółtko połączyło się z białkami.
- Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do masy niewielkimi partiami i delikatnie, ale dokładnie mieszać, aby nie było grudek mąki.
- Masę przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 30 - 35 minut, do suchego patyczka.
- Biszkopt wystudzić, przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem, w który powciskać umyte i osuszone borówki.
- Ciasto polać polewą i wstawić na co najmniej 4 godziny do schłodzenia.
- Ciasto, które długo się schładzało przed podaniem najlepiej wyjąć na 5 minut z lodówki, gdyż krem dość mocno zastyga.
Krem budyniowy:
- W 250 ml zimnego mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem z wanilią.
- Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje.
- Ugotowany budyń przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Masło zmiksować, następnie dodawać po łyżce zimny budyń. Po każdym dodaniu budyniu dokładnie miksować, aby powstawał puszysty i bez grudek krem.
- Kremem przełożyć biszkopt.
Polewa czekoladowa:
- Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Dno miski nie powinno dotykać do lustra wody.
- Po rozpuszczeniu się składników mieszać je do czasu, aż powstanie jednolita i lśniąca polewa.
- Ciasto polać polewą i wstawić do schłodzenia.
Zobacz również: ciasto czekoladowe z serem.
wyśmienite ciasto
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, wygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe zjadłabym w ciemno :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! <3 Z przyjemnością spróbowałabym chociaż kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńCiasto się przepięknie prezentuje zjadłam bym kawałek
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam ciasta z budyniem, dawno nie piekłam ciekawe czy mi wyjdzie
OdpowiedzUsuń