Roladki z piersi indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Znakomita potrawa inspirowana kuchnią włoską. Prosta do wykonania i efektowna. Znakomita na szybki obiad. Roladki można podawać również po wychłodzeniu w formie zimnej płyty.
- Typ potrawy: obiad
- Stopień trudności: łatwe
- 500 g piersi z indyka
- 125 g sera mozzarella
- 3-4 suszone pomidory z oleju
- 100 g szynki parmeńskiej lub chudego, cienko pokrojonego boczku
- ząbek czosnku
- pieprz, sól, oliwa z oliwek, natka pietruszki.
1. Pierś z indyka na roladki podzielić na 3 filety o podobnej grubości i wielkości. Rozbić na cieńsze kawałki. Oprószyć solą.
2. Natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z łyżką oliwy z oliwek, rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Posmarować sznycle z indyka powstałym pesto pietruszkowym.
3. Mozzarellę wyjąć z zalewy, podzielić na 3 części. Suszone pomidory drobno posiekać. Ułożyć oba składniki na filetach.
4. Zwinąć roladki z indyka w szynkę lub boczek, w razie potrzeby spiąć wykałaczkami.
5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim rolady i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
6. Podawać roladki z indyka z serem mozzarella bezpośrednio po upieczeniu z dodatkiem ziemniaków i wybranych gotowanych warzyw.
Roladki z indyka pieczone z serem mozzarella podawane na zimno
- Typ potrawy: przystawka/kolacja
- Stopień trudności: łatwe
- 500 g piersi z indyka
- 125 g sera mozzarella
- ząbek czosnku
- pieprz, sól, oliwa z oliwek
- dowolne dodatki: smażone na oliwie pieczarki, pokrojony w kostkę boczek, suszone śliwki, suszona żurawina, gotowany szpinak.
1. Pierś z indyka na roladki podzielić na 3 filety o podobnej grubości i wielkości. Rozbić na cieńsze kawałki. Oprószyć solą.
2. Mozzarellę wyjąć z zalewy, podzielić na 3 części. Wybrany farsz ułożyć na filetach.
4. Zwinąć roladki z indyka i w razie potrzeby spiąć wykałaczkami.
5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim rolady i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
6. Wyjąć roladki z piekarnika, odczekać kilka minut i pokroić każdą roladę na 5-6 plastrów. Ułożyć je na talerzu do podawania zimnej płyty, schłodzić.
Przygotowanie smacznych roladek z indyka z pesto, serem, suszonymi pomidorami lub innymi ulubionymi dodatkami jest prostsze niż się wydaje. Wystarczy pół godziny, by przyrządzić sycący i zdrowy obiad lub oczarować gości smacznymi przystawkami.
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu - źródło informacji o mięsie indyczym. |
Bardzo apetyczne roladki :)
OdpowiedzUsuńPychotka muszę zrobić
OdpowiedzUsuńIdealna potrawa, właśnie myślałam o piersi z kurczaka
OdpowiedzUsuń