Sałatka z buraków i cukinii

/ 2

Sałatka z buraczków i cukinii to pyszny dodatek do obiadu i nie tylko. Zdrowa i łatwa do zrobienia sałatka z pieczonych buraczków to świetna przekąska na śniadanie lub kolację. Buraczki na ciepło, które pasują nie tylko do mięsa.

Sałatka z pieczonego buraka i cukinii do obiadu
Uwielbiam buraczki na ciepło i zazwyczaj robię je bez dodatków, ale tym razem wzbogaciłam je cukinią. Wizualnie cukinii w sałatce zbyt mocno nie widać, gdyż pieczone buraki mają dość intensywny kolor. Smak cukinii będzie bardziej wyczuwalny, jeśli dodamy ją pod koniec smażenia. Sałatka z buraków i cukinii może stanowić dodatek do obiadu lub być zdrową i pożywną przekąską na drugie śniadanie.

Buraki zawierają dużo witamin i minerałów oraz betalainy, czyli naturalne barwniki, które mają właściwości lecznicze. Barwniki te wpływają na lepszą odporność, dzięki nim wolniej się starzejemy i mają działanie przeciwnowotworowe. Buraki są bogatym źródłem żelaza i wzmacniają nasz układ krwiotwórczy. 
Pieczone buraki z cukinią na ciepło
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania 20 minut
Czas pieczenia: 80 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 80 kcal
Kategoria: sałatka
Dieta: wegańska, wegetariańska

Przepis na sałatkę z buraków i cukinii

Składniki na sałatkę z buraków i cukinii:

  • 5 podłużnych średniej wielkości buraków
  • 2 małe cukinie
  • 2 małe pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz naturalny do smaku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
    Opis krok po kroku

Jak zrobić sałatkę z buraków i cukinii?

  1. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 60 - 80 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, najlepiej, aby były tej samej wielkości.    
  2. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. 
  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić.
  4. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pomidory i jeszcze chwilę podsmażyć.
  5. Następnie dodać buraki, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cukier, ocet jabłkowy, sok z cytryny, pieprz ziołowy i sól. Dusić około 5 - 7 minut pod przykryciem, po czym odkryć i smażyć bez przykrycia do czasu aż buraczki staną się nieco ciemniejsze i odparuje płyn.
  6. Pod koniec dodać startą na grubych oczkach tarki cukinię i smażyć około 5 minut.
  7. Doprawić do smaku pieprzem naturalnym i solą.
  8. Buraczki powinny być raczej delikatnie doprawione pieprzem, aby było czuć słodycz buraków, a nie pieprz.

    Zobacz również: sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem.

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *

    Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

    Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

    Przepisy

    Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

    Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

    Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

    Gotowanie

    Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

    Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

    Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

    Blog kulinarny

    Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

    Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

    Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

    Zapraszam po przepis

    Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
    Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
    Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady