Sok z derenia jadalnego
Pyszny i bardzo zdrowy sok z derenia jadalnego. Dojrzałe owoce derenia można suszyć, robić przetwory lub jeść na surowo, zielone zaś kisić. Dereń jest mało znany, ale warto się z nim bliżej zapoznać, gdyż zawiera bardzo dużo witaminy C i innych cennych witamin i minerałów.
Najbardziej znanym przetworem z derenia jest chyba nalewka dereniówka. Traktowano ją kiedyś jako lek i podawano na gorączkę, anemię i nieżyt żołądka. Dzisiaj nalewką mogą raczyć się dorośli, ale raczej nikt dzieciom jej nie podaje, zamiast niej polecam z derenia zrobić sok.
Przygotowanie soku jest bardzo proste i nie należy przerażać się tym, że robi się go 4 dni. Cała praca polega na zagotowaniu wody i zalaniu nim owoców. Nie trzeba długo gotować ani stać i mieszać, czy też wyciskać lub przecierać. Gdy po raz pierwszy robiłam sok z derenia, nie wierzyłam, że coś z tego wyjdzie, gdyż owoców w ogóle się nie gotuje. Sok zrobiony z podanego przepisu jest klarowny, aromatyczny i umiarkowanie słodki. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty, dodatek smakowy do wody mineralnej, można go również pić bez rozcieńczania.
Znacie smak soku z derenia jadalnego? Sama dereń odkryłam niedawno, ale jego smak pamiętam z dzieciństwa. Według mnie jest to jeden z najłatwiejszych do zrobienia przetworów na zimę. Jeśli macie dostęp do owoców derenia to koniecznie zróbcie sok z mego przepisu, polecam 😊
Składniki na sok z derenia:
- 1 kg dojrzałych owoców derenia
- 500 g cukru
- 3 l wody
Jak zrobić sok z derenia?
- Owoce umyć, włożyć do garnka i zalać 3 l wrzącej wody. Przykryć i odstawić na 12 h.
- Owoce wyjąć z wody, a wodę, w której się moczyły zagotować i owoce włożyć z powrotem. Odstawić na 24 h.
- Trzeciego dnia powyższą czynność powtarzamy i odstawiamy na 48 h.
- Po tym czasie wyjąć owoce, a sok gotować przez około 10 minut.
- Następnie do soku dodać cukier i gotować na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Jeśli na powierzchni powstanie piana, należy ją zdjąć.
- Bardzo gorący sok przelać do wyparzonych butelek. Butelki zakręcić suchymi zakrętkami, obrócić do góry dnem, przykryć grubą ścierką i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Przed wyniesieniem do spiżarni sprawdzić, czy wszystkie butelki są zamknięte. Zakrętki powinny być lekko wklęsłe i po puknięciu w nie wydawać głuchy odgłos. Jeśli tak nie jest, należy sok ponownie zagotować i czynność powtórzyć lub sok zużyć.
Zobacz również: konfitura z pigwowca.
Bardzo podoba mi się ten sok, chętnie spróbowałabym jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym taki soczek spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przeczytałam ten przepis i zrobiłam taki sok.Rewelacja ...👍Super dodatek do herbatki.Trochę trzeba przy nim popracować parę dni ale warto...❤️Pychotka...
OdpowiedzUsuńJestem tego samego zdania :) Praca raczej krótka, ale rozciągnięta w czasie.
UsuńWitam....
OdpowiedzUsuńMam dwa bogato owocujące derenie. Pilnuję dojrzałości bo mam kochanych"Śpiewaków" baaardzo lubiących piękne czerwone koraliki derenia.DZIELĘ SIĘ!!!OCZYWIŚCIE NAJWYŻSZE GAŁĄZKI ICH!!!!
Mam ...wątpliwości czy po tylu gotowaniach wody ,którą przelewamy owoce nie traci się cennych składników??? PRoszę o odpowiedż.POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!!!
Witam :)
UsuńNiestety, sok trzeba zagotować inaczej się zepsuje. W moim przepisie trzeba zagotować kilka razy, ale krótko. Właśnie zalewanie owoców derenia gorącym płynem i odstawianie, a nie gotowanie całych owoców wyciąga z nich cenne składniki. Na pewno część wartości się traci tak, jak podczas każdej obróbki cieplnej. Surowy dereń jest dość twardy i cierpki, nie da się jego jeść bez obróbki.
Z przepisu wychodzi bardzo skondensowany i intensywny w smaku sok. Polecam :)
Chętnie poznam inne sposoby przetwarzania owoców derenia. Szkoda, że nie mam takiego drzewa w ogródku.
Niektóre odmiany derenia da się bezproblemowo jeść też na surowo i są przepyszne. Czereśnie mogą się schować.
UsuńDziękuję za informacje :) Do tej pory miałam styczność tylko z odmianą derenia, która do jedzenia na surowo raczej się nie nadawała.
UsuńRobiłam w ubiegłym roku i był pyszny! Bardzo klarowny. W tym też roku też będzie bo dereń bardzo licznie owocuje
OdpowiedzUsuńW pełni się zgadzam, że jest pyszny :) Sposób przygotowania wpływa na jego klarowność.
UsuńJestem w trakcie przetwarzania, jeszcze 32 godziny. Mam kilka odmian jedna świetna na surowo.
OdpowiedzUsuńSuper :) Chętnie bym spróbowała tej odmiany, którą można jeść na surowo.
UsuńA co robimy z owocami po zrobieniu soku??
OdpowiedzUsuńWyrzucamy, gdyż nie mają już smaku.
UsuńWitam, czy drylujemy przed zrobieniem soku ?
OdpowiedzUsuńOwoców drylować nie trzeba.
UsuńMam pytanie czy dereń po zalaniu i ostudzeniu mogę trzymać
OdpowiedzUsuńprzrz te 24h a później 48h w lodówce ???. Jedt gorąco i boję się, że w kuchni się zepsuje
Do lodówki nigdy nie wstawiałam, ale nie było tak gorąco. Lodówka nie powinna zaszkodzić. Proszę tylko po wyjęciu owoców, które były w lodówce nieco je ocieplić w temperaturze pokojowej.
UsuńWrzucenie zimnych owoców do wrzątku może je zamknąć, a chodzi o to, aby jak najwięcej wydobyć z nich soku.
No a czy skoro jest tak gorąco, to nie zaszkodzi mu stanie na blacie przez tyle godzin (i to bez cukru)? Nie popsuje się? :)
UsuńU mnie w pomieszczeniu, gdzie stały owoce było około 25 stopni C. Dereń jest zalewany przegotowaną wodą, a on sam jest owocem twardym i nie ma w sobie dużo cukru, dlatego proces fermentacji tak szybko nie zachodzi.
UsuńW wyższej temperaturze nie robiłam, ale na pewno nie trzymać go bezpośrednio na słońcu.