Ciasto miodowe z serem

Pyszne ciasto miodowe z serem to idealny deser dla osób, które lubią smak miodu. Łatwe do wykonania, po upieczeniu niezbyt słodkie i przyjemnie wilgotne od sera. Ciasto z miodem świetnie smakuje i dobrze się kroi. Miodownik jest bardzo aromatyczny i umiarkowanie słodki, chociaż zawiera cukier i miód.

Ciasto z miodem przełożone serem
Ciasto miodowe z serem nie wymaga zagniatania ani miksowania. Po upieczeniu miodownik jest mięciutki i przyjemnie pachnie miodem. Warstwa serowa jest gotowana, dlatego do jej zrobienia najlepiej wybierać dobrej jakości ser twarogowy tłusty lub półtłusty, aby po ugotowaniu masa była gęsta i odpowiednia do przełożenia ciasta.

Ciasto z miodem po schłodzeniu dobrze się kroi i wygląda, chętnie jest jedzone przez moich gości i domowników. Najczęściej robię je na początku jesieni, kiedy mam uzupełnione zapasy świeżego miodu naturalnego.
Proste ciasto miodowe z gotowanym serem
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 80 minut
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto miodowe z serem:

Ciasto miodowe:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 5 - 6 łyżek miodu naturalnego
  • 4 jajka (L)

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego twarogowego mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 4 jajka
  • 2 budynie śmietankowe (80 g)
  • 200 ml mleka
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić miodownik z serem?

  1. W mleku rozpuścić cukier, masło i miód, nie gotować.
  2. Po wystudzeniu dodać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać.
  3. Następnie wszystko wlać do przesianej mąki z proszkiem i sodą, wymieszać, aby nie było grudek.
  4. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia ciasto można przykryć papierem do pieczenia, aby wierzch zbyt mocno się nie przypiekł. Ciasto miodowe zawiera miód, naturalnym więc zjawiskiem jest zmiana koloru na ciemnokarmelowy.
  6. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 3 części. Jeśli na środku ma wybrzuszenie to najpierw delikatnie je skroić nożem, aby ciasto było równe.  
  7. Ciasto przełożyć ciepłą masą serową.i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Masa serowa:
  1. W garnku, na małej mocy palnika rozpuścić masło, cukier i cukier waniliowy.
  2. Garnek zdjąć z palnika, dodać ser i roztrzepane jajka. 
  3. Masę z serem podgrzewać (nie gotować) do czasu aż zacznie lekko gęstnieć, ciągle mieszać.
  4. Do masy wlać rozrobiony w mleku budyń, zwiększyć nieco moc palnika i ciągle mieszając gotować, aż masa zgęstnieje i będzie miała postać gęstego budyniu.
  5. Gorącym serem przełożyć ciasto.

    Zobacz również: ciasto miodowe z serem i gruszkami.

Komentarze

  1. Czy ser z wiaderka się nada? 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być dobrej jakości gęsty ser twarogowy z wiaderka, bez żadnych dziwnych dodatków w składzie.

      Usuń
  2. Chętnie spróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy robił ktoś jeszcze z państwa ten sernik ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam, bardzo dobre, wysokie ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady