Jakie słodycze bez glutenu przygotować w domu?

Pyszne i zdrowe słodycze bez glutenu, które łatwo można przygotować w domu. Propozycja domowych słodkości, które na pewno przypadną do gustu osobom niemogącym jeść produktów zawierających gluten. Dodatkowym walorem tych słodyczy jest to, że zawierają tylko naturalny cukier.

Zdrowe słodycze bez glutenu z wiórkami, daktylami i żurawiną
Osoby, które nie mogą spożywać produktów zawierających gluten, mogą mieć spory problem, gdy zechcą zjeść coś słodkiego. W sklepach jest sporo produktów bezglutenowych, ale trzeba bardzo uważać, gdyż wiele z nich zawiera sztuczne zamienniki mąki i mogą powodować alergie i niestrawność. W takiej sytuacji najlepiej przygotować sobie coś słodkiego samemu wtedy wiemy co i w jakiej ilości takie słodycze zawierają. Świetnym zamiennikiem mąki pszennej jest mąka ryżowa, kokosowa lub migdałowa, a zamiast cukru najlepiej dodać suszone daktyle, żurawinę lub naturalny miód.

Moje ulubione przepisy na słodycze bez glutenu, może coś Wam przypadnie do gustu. Jeśli nic z tego nie wybierzecie, to zobaczcie więcej ciekawych propozycji na stronie https://uczymyjakslodzic.pl/5-pomyslow-na-slodycze-bez-glutenu/.

Batoniki kokosowe z żurawiną

(na 6 - 8 sztuk)
  • 250 g suszonej żurawiny
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 8 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego
Przygotowanie:
  1. Olej razem z naczyniem wstawić do gorącej wody i rozpuścić.
  2. Do misy blendera wrzucić żurawinę i dodać roztopiony olej, rozdrobnić do postaci mokrego piasku.
  3. Pod koniec rozdrabniania dodać 6 łyżek wiórków kokosowych.
  4. Masę przełożyć do małej formy wyłożonej folią, w tym przypadku dobrze sprawdza się forma silikonowa.
  5. Masę wyrównać i posypać pozostałymi wiórkami. Wiórki docisnąć z wierzchu łyżką, aby podczas krojenia zbyt mocno się nie osypywały.
  6. Batoniki wstawić na 2 - 3 godziny do lodówki, aby zastygły.
  7. Po schłodzeniu pokroić na niezbyt duże kawałeczki.

Czekoladki kokosowe

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 - 4 łyżki jasnego miodu naturalnego
  • 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Polewa:

  • 100 g bezglutenowej czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka lub śmietanki 30%
  • 50 g masła 
Przygotowanie:
  1. Składniki na czekoladki dokładnie wymieszać, aby masa się kleiła. Jeśli masa jest zbyt sypka to, należy dodać nieco więcej oleju. Ilość oleju zależy od jakości wiórków kokosowych.
  2. Masą wyłożyć dno foremki do wysokości 2 cm, następnie wycinać okrągłą foremką lub kieliszkiem czekoladki. Czekoladki pozostawić w foremce i wstawić do lodówki, aż dobrze zastygną.
  3. Czekoladki można również formować dłonią, ale masę trzeba wcześniej schłodzić.
  4. Schłodzone czekoladki zanurzać w polewie i układać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki, aby dobrze zastygły, powinny być twarde.
Polewa:
  1. Składniki polewy włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą, naczynie nie powinno dotykać lustra wody.
  2. Mieszać do czasu, aż składniki się roztopią i powstanie jednolita lśniąca polewa.

Ciasteczka daktylowe

(na 25 - 30 sztuk)
  • 150 g mąki kokosowej
  • 200 g suszonych daktyli
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka bezglutenowego kakao naturalnego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • mleko lub woda do namoczenia daktyli
Przygotowanie:
  1. Daktyle moczyć przez około 40 minut w gorącym mleku lub wodzie, aby były miękkie.
  2. Namoczone daktyle rozdrobnić, dodając kakao i kilka łyżek płynu po moczeniu daktyli.
  3. Do daktyli dodać pozostałe składniki, łącznie z posiekanym na mniejsze kawałki masłem i dokładnie wymieszać. Podczas mieszania dodawać stopniowo płyn po moczeniu daktyli. Powinna powstać masa, z której da się formować ciasteczka wielkości spłaszczonej piłeczki pingpongowej. 
  4. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 23 minuty.
  6. Ciasteczka do studzenia wyjmować razem z papierem do pieczenia, gdyż gorące są dość miękkie.
  7. Wystudzone ciasteczka można dodatkowo polać czekoladą.
(Do odmierzania składników używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml)

Komentarze

  1. Ciasteczka daktylowe są bardzo pyszne .. mm:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda i nie trzeba do nich dodawać więcej cukru, gdyż daktyle są słodkie :)

      Usuń
  2. Fajne, z pewnością mi się przyda

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka daktylowe są mega :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja polecam mąkę bezglutenową migdałową, sama kokosa nie znoszę, więc to moja ulubiona :) pasuje do wszelkich wypieków, łączę ją też np. z mąką z tapioki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady