Kurkuma - sprawdź dlaczego warto używać jej jak najczęściej
Kurkuma to pochodząca z Indii przyprawa pozyskiwana z korzenia ostryżu. Oprócz właściwości barwiących posiada ona także udowodnione działanie prozdrowotne. Sprawdź, jak regularne spożywanie kurkumy wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.
Z tego artykułu dowiesz się:
- jakie cenne składniki zawiera kurkuma
- jak jej spożywanie wpływa na organizm i samopoczucie
- kto powinien włączyć kurkumę do swojej stałej diety
- do czego można wykorzystywać ją w swojej kuchni
Co znajdziemy w składzie kurkumy?
Kurkuma to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Jej spożywanie dostarcza do organizmu całą gamę witamin z grupy B (w tym witaminy B1, B2, B6, B9), witaminę E i K, a także fosfor, żelazo, miedź, cynk i magnez. Jednak głównym składnikiem odpowiedzialnym za jej prozdrowotne działanie jest kurkumina - organiczny związek chemiczny o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
Kurkuma - właściwości i działanie
Kurkuma ze względu na zawartość wspomnianej wcześniej kurkuminy wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości:
- ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników i tym samym hamuje procesy starzenia
- działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
- normalizuje ciśnienie krwi
- pozytywnie wpływa na pracę mózgu i układu nerwowego
- wspiera pracę serca i układu krążenia
- pozytywnie działa na poziom cholesterolu we krwi i poprawia profil lipidowy
- wspiera odporność i systemy obronne organizmu
Kto szczególnie powinien jak najczęściej spożywać kurkumę?
Ze względu na właściwości wspomagające odporność kurkumę warto dodawać do codziennych posiłków zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta podatność na różnego rodzaju infekcje. Kurkumą powinny zainteresować się także osoby z chorobą wrzodową żołądka, refluksem i zaburzeniami trawienia. Jej właściwości docenią z pewnością także diabetycy i osoby w grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Spożywanie większych ilości kurkumy nie jest natomiast zalecane kobietom w ciąży, osobom chorym na kamicę żółciową oraz przyjmującym leki przeciwzakrzepowe.
Jak przemycać kurkumę do diety?
Kurkuma doda smaku, aromatu i pięknego koloru nie tylko daniom kuchni hinduskiej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju zup (np. gęstych zup typu krem lub rosołu), sosów i past kanapkowych. Wydobędzie ona także głębię smaku z ryb i owoców morza, drobiu oraz potraw z ryżu.
artykuł zewnętrzny
Bardzo zdrowa, ja często używam do różnych dań, ostatnio do zupy z dyni :)
OdpowiedzUsuńKocham kurkumę. Dzień zaczynam dodaniem jej do jajecznicy :D
OdpowiedzUsuńJa często zapominam o tej cudownej przyprawie, a szkoda :)
OdpowiedzUsuńI co bardzo ważne...kurkuma wspomaga odchudzanie. Przyprawa nie zawsze doceniana.
OdpowiedzUsuńO odchudzających właściwościach kurkumy nie wiedziałam :)
Usuń