Szarlotka ucierana
Szarlotka ucierana to łatwe do zrobienia i pyszne ciasto, które jesienią smakuje najbardziej. Ciasto z jabłkami podane na deser na pewno zachwyci zarówno domowników, jak i wszystkich gości.
Najlepsze jabłka na szarlotkę ucieraną są jesienią, gdyż o tej porze jabłka nie są jeszcze magazynowane i pochodzą prosto z sadu. Do tego ciasta najlepsze są jabłka słodkie i dość twarde, wtedy nie musimy do nich dodawać cukru.Przygotowując ciasto ucierane, nie należy się spieszyć, wszystkie składniki dodawać stopniowo małymi partiami, aby dobrze się utarły. Masę z jabłek można zrobić wcześniej, aby miała czas wystygnąć, zanim położymy ją na ciasto. Szarlotka ucierana z tego przepisu wychodzi umiarkowanie słodka.
Składniki na szarlotkę ucieraną:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 5 jajek (L)
- 2 łyżki śmietany 18%
- cukier puder do posypania
Masa z jabłek:
- 1,5 kg słodkich jabłek
- 100 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
Jak zrobić szarlotkę ucieraną?
Masa z jabłek:
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać wodę i gotować do czasu aż jabłka zaczną się rozpadać.
- Pod koniec dodać sok z cytryny.
- Jeśli jabłka nie są słodkie to, należy dodać kilka łyżek cukru.
- Ugotowane jabłka wystudzić.
Ciasto:
- Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku.
- Następnie ciągle ucierając dodawać stopniowo po łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Pod koniec dodać śmietanę i ubite na sztywno białka. Po dodaniu białek delikatnie ciasto wymieszać i nie miksować.
- Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta i równomiernie rozsmarować na dnie.
- Na ciasto równomiernie rozłożyć wystudzone jabłka, a na nich rozsmarować pozostałe ciasto.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt mocno przypieka się z wierzchu to, należy przykryć je papierem do pieczenia.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: krucha szarlotka z krupczatki.
Pychotka, uwielbiam szarlotkę w każdej wersji :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń