Ciasteczka francuskie z cynamonem
Ciasteczka francuskie z cynamonem to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania deser. Chrupiące i pachnące cynamonem ciasteczka na pewno będą świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty i posmakują wszystkim gościom.
Zrobienie ciasteczek francuskich z cynamonem nie zajmuje dużo czasu, jeśli oczywiście mamy kupione gotowe ciasto francuskie. U mnie ciasto francuskie prawie zawsze jest w lodówce i nie muszę się martwić, że nic nie mam do kawy, a za chwilę przyjdą goście. Wykonanie ciasteczek nie zajmuje więcej niż 30 minut, a w efekcie otrzymujemy chrupiący i aromatyczny poczęstunek. Takie ciasteczka sprawdzą się na każdym przyjęciu i na pewno posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.Jeśli nie znajdziecie w swoim sklepie gotowego ciasta francuskiego, podaję również przepis na samodzielne przygotowanie ciasta na ciasteczka.
Składniki na ciasteczka francuskie z cynamonem:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Jak zrobić ciasteczka francuskie z cynamonem?
- Ciasto rozwinąć i bez zdejmowania z papieru pokroić na kwadraty o boku 4 cm.
- Kwadraty posmarować delikatnie wodą lub mlekiem i wilgotną stroną docisnąć do wymieszanego cukru z cynamonem.
- Kwadraty układać stroną z cynamonem w dół na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami nie zostawiać dużych odstępów, gdyż ciastka rosną tylko w górę.
- Po ułożeniu ciasteczek wierzch posmarować delikatnie wodą lub mlekiem i posypać mieszanką cukru z cynamonem.
- Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 18 minut.
- Po upieczeniu ciastka zdjąć razem z papierem i wystudzić na kratce.
Składniki na ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli
Przygotowanie ciasta na ciasteczka:
- Mąkę przesiać, dodać masło, śmietanę, sól i posiekać wszystko nożem, aby zbyt długo nie ocieplać. Następnie zagnieść ciasto, zawiną w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Ciasto po zrobieniu jest dość wilgotne.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać z niego ciasteczka.
- Dalsze przygotowanie ciastek tak, jak w opisie powyżej.
Zobacz również: ciastka francuskie z jabłkami.
Pyszne ciacha,uwielbiam cynamon i ciasto francuskie,proste i takie na 2 kęsy :-)
OdpowiedzUsuńale smakowite;)
OdpowiedzUsuńProsto i bardzo smacznie :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńDo ciasteczek z cynamonem nigdy długo mnie namawiać nie trzeba :D
OdpowiedzUsuńChętnie wpraszam się na kawę i takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńsuper ciasteczka
OdpowiedzUsuń