Ciasteczka francuskie z cynamonem

Ciasteczka francuskie z cynamonem to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania deser. Chrupiące i pachnące cynamonem ciasteczka na pewno będą świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty i posmakują wszystkim gościom.

Ciastka z ciasta francuskiego z cynamonem
Zrobienie ciasteczek francuskich z cynamonem nie zajmuje dużo czasu, jeśli oczywiście mamy kupione gotowe ciasto francuskie. U mnie ciasto francuskie prawie zawsze jest w lodówce i nie muszę się martwić, że nic nie mam do kawy, a za chwilę przyjdą goście. Wykonanie ciasteczek nie zajmuje więcej niż 30 minut, a w efekcie otrzymujemy chrupiący i aromatyczny poczęstunek. Takie ciasteczka sprawdzą się na każdym przyjęciu i na pewno posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Jeśli nie znajdziecie w swoim sklepie gotowego ciasta francuskiego, podaję również przepis na samodzielne przygotowanie ciasta na ciasteczka.
Francuskie ciastka z cukrem trzcinowym i cynamonem
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na ciasteczka francuskie z cynamonem:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić ciasteczka francuskie z cynamonem?

  1. Ciasto rozwinąć i bez zdejmowania z papieru pokroić na kwadraty o boku 4 cm.
  2. Kwadraty posmarować delikatnie wodą lub mlekiem i wilgotną stroną docisnąć do wymieszanego cukru z cynamonem.
  3. Kwadraty układać stroną z cynamonem w dół na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami nie zostawiać dużych odstępów, gdyż ciastka rosną tylko w górę.
  4. Po ułożeniu ciasteczek wierzch posmarować delikatnie wodą lub mlekiem i posypać mieszanką cukru z cynamonem.
  5. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 18 minut.
  6. Po upieczeniu ciastka zdjąć razem z papierem i wystudzić na kratce.
Wersja rozszerzona przepisu z samodzielnym przygotowaniem ciasta:

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta na ciasteczka:

  1. Mąkę przesiać, dodać masło, śmietanę, sól i posiekać wszystko nożem, aby zbyt długo nie ocieplać. Następnie zagnieść ciasto, zawiną w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Ciasto po zrobieniu jest dość wilgotne.
  2. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać z niego ciasteczka.
  3. Dalsze przygotowanie ciastek tak, jak w opisie powyżej.

    Zobacz również: ciastka francuskie z jabłkami.

Komentarze

  1. Pyszne ciacha,uwielbiam cynamon i ciasto francuskie,proste i takie na 2 kęsy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i bardzo smacznie :) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do ciasteczek z cynamonem nigdy długo mnie namawiać nie trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wpraszam się na kawę i takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady