Gulasz z ciecierzycą
Gulasz z ciecierzycą to zdrowe, smaczne i energetyczne danie obiadowe. Duża porcja białka roślinnego z ciecierzycy połączona z mięsem i przyprawiona tak, że posiłek jest aromatyczny, sycący i dobrze trawiony przez organizm.
Czy wiecie, że płyn po ugotowaniu ciecierzycy ma właściwości takie same jak białko jaja kurzego? Po schłodzeniu płyn ten można ubić na sztywną pianę i upiec wegetariańskie beziki. Dzięki tym właściwościom ugotowany gulasz z ciecierzycą po lekkim wystudzeniu zacznie gęstnieć i nie ma potrzeby jego zagęszczania.
Składniki na gulasz z ciecierzycą:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 300 g ciecierzycy
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1/2 dużego korzenia selera
- 1 papryka czerwona
- natka pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki majeranku
- pieprz naturalny do smaku
Jak zrobić gulasz z ciecierzycą?
- Ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć przez 12 godzin. Następnie wymienić wodę i gotować pod przykryciem około 60 minut. Podczas gotowania woda powinna lekko pokrywać ciecierzycę.
- Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Mięso dodać do gotującej się ciecierzycy, dodać również liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości.
- Do gotującego się mięsa dodać pokrojoną cebulę i czosnek.
- W międzyczasie do garnka wrzucić również pokrojoną marchewkę i seler.
- Razem z warzywami dodać pokrojone pieczarki, przyprawy i koncentrat pomidorowy.
- Pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę dodać, gdy ciecierzyca i mięso będą już miękkie i gotować około 5 - 7 minut.
- Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku pieprzem.
- Jeśli w gulaszu jest zbyt dużo płynu, można go przez kilka minut gotować bez przykrycia, aby nieco odparował.
- Gulasz stygnąc, będzie gęstnieć, gdyż płyn z gotowanej ciecierzycy jest jak białko jaja kurzego.
Zobacz również: ciecierzyca w pomidorach.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑