Sernik na spodzie piernikowym
Sernik na spodzie piernikowym jest łatwym do przygotowania i pysznym ciastem na świąteczny deser. Nie wymaga zagniatania ani wyrabiania ciasta na spód i kruszonkę. Dodatek przyprawy do piernika nadaje przyjemnego korzennego aromatu i smaku.
Sernik ma spód i kruszonkę zrobioną z herbatników, nie wymaga więc zagniatania ciasta, co zdecydowanie ułatwia jego przygotowanie. Masę serową przygotowuje się praktycznie w jednej misce, a do rozdrobnienia herbatników używa się blendera. Na koniec nie ma więc dużo zmywania.W przypadku każdego sernika ważna jest dobra jakość użytego sera twarogowego. Ser na sernik powinien mieć gęstą strukturę i krótki skład na opakowaniu. Tak samo jest z przyprawą do piernika, najlepiej wybierać taką, która nie ma w składzie na 1 miejscu mąki. Przygotowując masę serową, należy ucierać ją tylko do połączenia się składników. Jeśli masa serowa nie będzie zbyt mocno napowietrzona, wtedy sernik będzie równy i dużo nie opadnie po upieczeniu.
Składniki na sernik na spodzie piernikowym:
- 1 kg mielonego białego sera twarogowego
- 5 jajek
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżki śmietany 18%
Spód piernikowy:
- 200 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Kruszonka piernikowa:
- 200 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Jak zrobić sernik na spodzie piernikowym?
Spód piernikowy:
- Herbatniki rozdrobnić blenderem razem z rozpuszczonym masłem i przyprawą do piernika. Po rozdrobnieniu powinna powstać masa o strukturze mokrego piasku.
- Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskając wyrównać.
Kruszonka piernikowa:
- Herbatniki rozkruszyć blenderem razem z roztopionym masłem i przyprawą do piernika.
- Pod koniec dodać cukier i dokładnie wymieszać.
- Kruszonką posypać wierzch sernika tuż przed pieczeniem.
Masa serowa:
- Masło ucierać z cukrem i cukrem z wanilią do czasu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne.
- Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, ucierać tylko do czasu połączenia się składników.
- Następnie dodawać stopniowo ser i również mieszać tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno nie napowietrzać masy.
- Na koniec dodać budyń i śmietanę i dokładnie wymieszać.
- Masę serową delikatnie wylać na spód z herbatników i wierzch posypać kruszonką piernikową.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut.
- Po upieczeniu przez 10 minut studzić w lekko uchylonym piekarniku.
- Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: sernik z bezą kokosową.
pysznie!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda serniczek
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńi jak tu człowiek może trzymać się diety i zaleceń jak takie dobroci ciągle są na oczach i chce się robić na niedzielne popołudnie do pojedzenia :D zaraz siadam i robię bo składniki na szczęście są :)
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek! Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pyszny sernik, w klimacie świątecznym...mniam :)
OdpowiedzUsuńCzuć już świętami takie pysznosci
OdpowiedzUsuń