Surówka z cukinii i selera naciowego
Surówka z cukinii i selera naciowego pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i ryb, a najlepiej smakuje samodzielnie z kromką chrupiącego pieczywa. Surówka jest soczysta i pełna smaku, a do tego dobrze wygląda.
Surówka będzie jeszcze lepiej wyglądała, jeśli cukinię postrugamy w cienkie długie plastry za pomocą skrobaczki do warzyw.
Składniki na surówkę z cukinii i selera naciowego:
- 2 małe cukinie
- 5 łodyg selera naciowego
- 5 cm świeżego imbiru
- 1 jabłko winne
- 1 granat
- mała wiązka natki pietruszki
- 1/2 świeżej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili
- pieprz i sól do smaku
Sos:
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić surówkę z cukinii i selera naciowego?
- Łodygi selera oczyścić z włókien (nitek) i pokroić wzdłuż na cienkie paseczki o długości około 4 cm. Pokrojonego selera oprószyć solą.
- Cukinie pokroić wzdłuż na 0,5 cm plastry, a następnie plastry w słupki.
- Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, które później cieniutko posiekać w paseczki.
- Jabłko obrać i pokroić w słupki podobne wielkością do pokrojonej cukinii. Skropić łyżeczką soku z limonki lub cytryny.
- Skórkę wokół granatu delikatnie przeciąć i przełamać go na dwie części. Z każdej połówki drewnianą łyżką wystukać pestki.
- Pietruszkę posiekać.
- Świeżą papryczkę drobno posiekać, jeśli lubimy bardzo pikantnie to razem z pestkami.
- Składniki na surówkę wymieszać, polać rozrobionym sosem, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz posypać granatem.
Zobacz również: surówka z pora i selera naciowego.
Super, takie kolorowe sałatki pięknie wyglądają i zachęcają do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńPyszna, lekka i zdrowa - idealna! <3
OdpowiedzUsuń