Surówka z cukinii i selera naciowego

Surówka z cukinii i selera naciowego pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i ryb, a najlepiej smakuje samodzielnie z kromką chrupiącego pieczywa. Surówka jest soczysta i pełna smaku, a do tego dobrze wygląda.

Seler naciowy z cukinią i granatem
Surówka z cukinii i selera naciowego nie dość, że świetnie smakuje to jeszcze bardzo łatwo ją zrobić. Pięknie wygląda nawet po dłuższym przebywaniu w temperaturze pokojowej, czyli idealna na przyjęcie. Surówka dobrze smakuje w podstawowej wersji, tylko z cukinii, selera i imbiru. Dodanie jednak do surówki granatu, zdecydowanie podnosi jej walory smakowe i wizualne, staje się taka bardziej odświętna i jeszcze bardziej soczysta.

Surówka będzie jeszcze lepiej wyglądała, jeśli cukinię postrugamy w cienkie długie plastry za pomocą skrobaczki do warzyw.
Cukinia z selerem naciowym i granatem
Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na surówkę z cukinii i selera naciowego:

  • 2 małe cukinie
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 jabłko winne
  • 1 granat
  • mała wiązka natki pietruszki
  • 1/2 świeżej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili
  • pieprz i sól do smaku

Sos:

  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić surówkę z cukinii i selera naciowego?

  1. Łodygi selera oczyścić z włókien (nitek) i pokroić wzdłuż na cienkie paseczki o długości około 4 cm. Pokrojonego selera oprószyć solą.
  2. Cukinie pokroić wzdłuż na 0,5 cm plastry, a następnie plastry w słupki.
  3. Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, które później cieniutko posiekać w paseczki.
  4. Jabłko obrać i pokroić w słupki podobne wielkością do pokrojonej cukinii. Skropić łyżeczką soku z limonki lub cytryny.
  5. Skórkę wokół granatu delikatnie przeciąć i przełamać go na dwie części. Z każdej połówki drewnianą łyżką wystukać pestki.
  6. Pietruszkę posiekać.
  7. Świeżą papryczkę drobno posiekać, jeśli lubimy bardzo pikantnie to razem z pestkami.
  8. Składniki na surówkę wymieszać, polać rozrobionym sosem, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz posypać granatem.

    Zobacz również: surówka z pora i selera naciowego.

Komentarze

  1. Super, takie kolorowe sałatki pięknie wyglądają i zachęcają do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, lekka i zdrowa - idealna! <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady