Faworki na piwie

/ 5

Najlepszy przepis na faworki na piwie. Chrupiące i łatwe do zrobienia chrusty/faworki. Pyszny deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Karnawał to idealny czas na ich zrobienie.

Chrupiące faworki oprószone cukrem pudrem
W okresie karnawału faworki przynajmniej raz muszą pojawić się na moim stole. Tym razem zrobiłam faworki na piwa, które wyszły bardzo chrupiące i łatwo się je robiło. Tradycyjnie faworki posypuję cukrem pudrem, ale świetnie smakują również polane ciekłym miodem naturalnym i oprószone delikatnie makiem lub sezamem.

Ciasto na faworki może być podstawą do zrobienia faworków wytrawnych np. do piwa, które zastąpią niezdrowe chipsy. W tym celu, zamiast łyżki cukru pudru należy dodać 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego i nieco soli, a po usmażeniu oprószyć delikatnie papryką ze szczyptą chili.

Chrusty/faworki na słodko wałkować dość cienko, te zaś na wytrawnie robić nieco grubsze. Najlepsze faworki wychodzą, gdy smaży się je na smalcu.
Faworki, chrusty z cukrem pudrem
Liczba porcji: 60
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 3 minuty z każdej strony 
Wartość kaloryczna: 100 g = 349 kcal
Kategoria: deser
Dieta: ogólna

Przepis na faworki na piwie

Składniki na faworki na piwie:

  • 2,5 - 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki jasnego piwa
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki 40%
  • łyżka masła
  • łyżka cukru pudru
  • cukier puder do posypania
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia (u mnie kostka smalcu)
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić faworki na piwie?

  1. 2,5 szklanki przesianej mąki wymieszać z żółtkami, masłem, piwem, alkoholem i łyżką cukru pudru. 
  2. Zagnieść ciasto, aby miało jednolitą konsystencję i odstawało od dłoni.
  3. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć na około godzinę do lodówki lub zamrażarki.
  4. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, aby się nie lepiło do wałka.
  5. Rozwałkowane ciasto pokroić w pasy o szerokości 2,5 - 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego kawałeczka zrobić nacięcie i przeciągnąć przez otwór w górę lub w dół  jeden koniec, aby powstał kształt faworka.
  6. Faworki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni ze sporą ilością tłuszcz, do czasu przyrumienienia się z obu stron.
  7. Faworki wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Po wystudzeniu faworki oprószyć cukrem pudrem.

    Zobacz również: faworki bez jajek.

Komentarze

  1. ojj ale bym sobie zjadła takiego pysznego faworka

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na piwie jeszcze nie robiłam,a słyszałam o nich,że są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam okazję już takie spróbować, ale sama jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio robiłam, teraz zrobie z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady