Zdrowa i bardzo smaczna sałatka z pieczonymi burakami to idealna przekąska nie tylko na święta. Smak marynowanych śledzi w musztardzie świetnie łączą się ze smakiem pieczonych buraków.
Składniki na sałatkę śledziową z pieczonymi burakami:
- 6 małosolnych płatów śledziowych bez skóry
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 3 - 4 łyżki musztardy (u mnie Dijon)
- olej rzepakowy do zalania
- pieprz i sól do smaku
- 3 - 4 buraki
- wiązka świeżego koperku
- 1 jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić sałatkę śledziową z pieczonymi burakami?
- Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone opłukać i namoczyć na około godzinę w zimnej wodzie. Śledzi bardzo długo nie moczyć, gdyż stracą smak, powinny być umiarkowanie słone.
- Śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki o szerokości 2 cm.
- Pokrojone śledzie wymieszać z musztardą i ziarnami gorczycy.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie pióra.
- W słoiku układać na przemian warstwami cebulę, śledzie, olej, liść laurowy, ziele angielskie. Ostatnia warstwa powinna być pokryta olejem. Słoik ze śledziami odstawić na 1 -2 dni w chłodne miejsce.
- Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny, aż buraki będą miękkie. Buraki są upieczone, jeśli po wkłuciu w nie widelca, widelec swobodnie z nich można wyjąć. Do pieczenia wybierać buraki o podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samym czasie.
- Buraki po wystudzeniu obrać i pokroić w słupki wielkością zbliżone do kawałków śledzia.
- Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobne słupki, skropić sokiem z cytryny.
- Śledzie razem z olejem wymieszać z burakami, dodać posiekany koperek i jabłko. Sałatkę doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną musztardy.
- Przed podaniem sałatkę odstawić na około 20 minut, aby połączyły się smaki.
- Przechowywać w chłodnym miejscu.
Zobacz również: śledź z chrzanem.
Moja babcia taką robiła, jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńTakie wersji jeszcze nie znam, ciekawy przepis. :)
OdpowiedzUsuńNieszablonowe połączenie i takie właśnie lubię. Dodaje przepis do ulubionych!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, dla miłośników śledzi to może być coś pysznego
OdpowiedzUsuń