Ciasto drożdżowe z cynamonem
Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto drożdżowe z cynamonem. Puszysta i pachnąca cynamonem drożdżówka świetnie sprawdzi się z kubkiem mleka lub kakao zarówno na śniadanie, jak i pyszną kolację.
Kiedyś unikałam pieczenia ciasta drożdżowego, gdyż wydawało się trudne i pracochłonne. Moje obawy wynikały chyba z braku doświadczenia, gdyż ciasto jest raczej czasochłonne, ale nie jest trudne do zrobienia. Do przygotowania drożdżówki na pewno potrzebna jest cierpliwość, jeśli chodzi o czekanie na wyrastanie, a wcześniej staranne wyrobienie ciasta. Tak jak cierpliwość, ważne jest również ciepło w pomieszczeniu, jak i temperatura składników. Jeśli będzie ciepło w kuchni, to drożdżówka szybko wyrośnie, gdyż ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów.
Z tego przepisu wyjdą również pyszne bułeczki z cynamonem, jeśli pokrojone plastry ciasta ułożymy w formie z odstępami.
Składniki na ciasto drożdżowe z cynamonem:
- 3 szklanki mąki pszennej + szklanka mąki do podsypania przy wyrabianiu
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 50 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 50 g masła
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżki kakao
Jak zrobić drożdżówkę z cynamonem?
- W lekko podgrzanym mleku rozmieszać drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru, przykryć i odstawić na 5 - 10 minut, aby podwoiła się objętość. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące.
- Jajka roztrzepać z cukrem, a masło roztopić i wystudzić.
- Przesianą mąkę wymieszać z wyrośniętymi drożdżami, następnie dodać roztrzepane jajka z cukrem, roztopione zimne masło i wymieszać łyżką.
- Gdy ciasto będzie wstępnie wymieszane, należy zagnieść je rękami, aby było elastyczne i nie przyklejało się do dłoni. Podczas zagniatania dłonie posypywać mąką. Mąki należy zużyć mniej lub nieco więcej, aby ciasto było miękkie i elastyczne.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
- Na oprószoną mąką stolnicę wyjąć wyrośnięte ciasto, posypać dłonie mąką i delikatnie zagnieść. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i posmarować roztopionym zimnym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zostawić 2 - 3 łyżki roztopionego masła do posmarowania ciasta w formie.
- Posmarowany placek zwinąć w luźny rulon i pokroić w plastry o szerokości 4 cm.
- Plastry ułożyć na płasko i ciasno jeden obok drugiego do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta powinny mocno stykać się brzegami, aby po upieczeniu ciasto było w całości i nie było dziur. Jeśli między kawałkami ciasta zostawimy przestrzenie, po upieczeniu wyjdą raczej bułeczki.
- Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe posmarować masłem i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 35 minut, do suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz również: ciasto drożdżowe z budyniem.
uwielbiam drożdżowe
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda i żałuję, że nie mam ręki do drożdżowych ;)
OdpowiedzUsuńSmak cynamonek z dzieciństwa! Super ; )
OdpowiedzUsuńJuż czuję jak to ciacho musi pachnieć <3
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ciasta to drożdżowe właśnie
OdpowiedzUsuń