Murzynek z bitą śmietaną
Murzynek to ciasto, które zawsze wychodzi, jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Idealny deser na każdą okazję, a szczególnie, gdy chcemy zrobić przyjemność bliskiej osobie. Murzynek z bitą śmietaną bardzo łatwo się robi, a jego rewelacyjny smak nie zmienił się od czasów mojej młodości.
Przepis na murzynka pochodzi ze starego zeszytu i jedyne co w nim zmieniłam to ilość cukru z 2 szklanek na 1,5 i margarynę zastąpiłam masłem, gdyż 2 szklanki cukru to zdecydowanie zbyt dużo.
Murzynek świetnie smakuje w wersji podstawowej, czyli tylko z polewą, ale polecam podać go z dodatkiem bitej śmietany i sosem lub konfiturą z truskawek. U mnie sos był robiony z mrożonych truskawek. Murzynek rewelacyjnie sprawdza się do przekładania kremami, gdyż sam w sobie jest wilgotny i nie wymaga dodatkowego nasączenia. Po wystudzeniu nie kruszy się i bardzo dobrze się kroi.
Składniki na murzynka z bitą śmietaną:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki mleka lub wody
- 1 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao naturalnego
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu rumowego
Polewa:
- 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego lub masła
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Bita śmietana:
- 330 ml śmietanki 30% (schłodzić)
- 4 łyżki cukru pudru
- śmietan-fix (opcjonalnie)
Jak zrobić murzynka z bitą śmietaną?
- Masło, mleko, cukier i kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się cukru i wystudzić.
- Do wystudzonej masy dodać żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia się składników.
- Na koniec dodać ubitą z białek na sztywno pianę i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po wystudzeniu ciasto polać polewą i udekorować bitą śmietaną. Murzynek świetnie również smakuje z sosem zrobionym z truskawek.
Polewa czekoladowa:
- Składniki polewy roztopić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać do lustra wody.
- Roztopione składniki mieszać do uzyskanie jednolitej polewy.
- Polewą polać wystudzone ciasto.
Bita śmietana:
- Śmietanę ubijać na wolnych obrotach miksera pod koniec dodawać po łyżce cukier puder.
- Jeśli ciasto będzie dłużej przechowywane lub przewożone do ubijanej śmietany można dodać śmietan-fix, wtedy ubita śmietana dłużej zachowa swój kształt.
- Ubitą śmietaną udekorować ciasto i schłodzić.
apetycze ciacho ;)
OdpowiedzUsuńtakie ciasta to ja lubię!
OdpowiedzUsuńjadłam murzynka od dziecka, kojarzy mi się z babcią, musze zrobić :-0
OdpowiedzUsuńJuż sto lat nie jadłem takiego klasycznego murzynka! Trzeba będzie nadrobić! :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńsmaki dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńMurzynek wygląda po królewsku,pysznie :-)
OdpowiedzUsuńCiasto jest proste w przygotowaniu a zawsze dobrze smakuje
OdpowiedzUsuń